Berrie Heesen Symposium 2019

Datum: 18 april 2019 om 14.00 - 17.30 in Universiteit voor Humanistiek, Utrecht
Berrie Heesen Symposium 2019

Tijdens dit minisymposium, bedoeld voor iedereen die het filosoferen met kinderen een warm hart toedraagt en zijn/haar denken daarover wil verdiepen, zal filosoof Baukje Prins een
interactieve lezing verzorgen met de titel: Denken met diversiteit: verwondering, vervreemding en herkenning
Daarnaast zal de Berrie Heesen Prijs 2019 worden uitgereikt.

PROGRAMMA
Denken met diversiteit: verwondering, vervreemding en herkenning
Baukje Prins, Neerlandica en filosoof, is freelance spreker en publicist en gespecialiseerd in thema’s op het snijvlak van filosofie en diversiteit. Anno 2019 heeft meer dan de helft van de bevolking in de drie grote steden een migratieachtergrond. Ook buiten de Randstad groeit in Nederland de etnische en religieuze diversiteit. Tijdens de interactieve lezing reflecteert Baukje Prins op de gevolgen die deze ontwikkeling heeft voor de manier waarop we jonge mensen leren nadenken en met elkaar in gesprek te gaan. In hoeverre vraagt die om een andere aanpak, of is de huidige benadering, waarin het goede gesprek over verschillende denkbeelden centraal staat, juist perfect toegesneden op de nieuwe verscheidenheid? Prins zet haar visie op diversiteit uiteen en verkent met de aanwezigen hoe we samen met jonge mensen kunnen reflecteren op de ervaringen van verwondering, vervreemding en herkenning die door de groeiende diversiteit worden opgeroepen. Een panel- en zaaldiscussie onder leiding van Alexandra Bronsveld maakt deel uit van het programma.

PRIJSUITREIKING
De Berrie Heesen Prijs is een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan het meest innovatieve en originele (ontwerp of plan voor) materiaal dat als uitgangspunt kan dienen bij het filosoferen met
kinderen. Dat kan een boek zijn of een theatervoorstelling, maar ook een kaartspel, een filosofiekast of -kalender. Een jury – die dit jaar bestaat uit Mariëlle Sauers, Sabine Wassenberg en Goedele de Swaef – beoordeelt alle inzendingen, stelt daaruit een shortlist samen en maakt op 18 april bekend wie van de drie daarvoor gekozen inzenders de Berrie Heesen Prijs 2019 krijgt. De prijs bestaat uit een klein geldbedrag en een speciaal voor het doel ontworpen wisselbokaal.
De Berrie Heesen Prijs is, net als het symposium, genoemd naar Berrie Heesen (1954-2002), grondlegger en pleitbezorger van het filosoferen met kinderen in Nederland.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Datum: 18 april 2019
Tijd: 14.00-17.30 uur
Locatie: Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwegracht 29, 3512 HD, Utrecht
Prijs: €40,-
Opgeven: kan via de website van Centrum Kinderfilosofie tot 10 april 2019.
Let op: Je reservering is officieel nadat je betaling is ontvangen. Het aantal plaatsen is beperkt!