Socrateslezing met Özcan Akyol en Anna van den Breemer

Datum: 2 december 2019 om 19.30 - 21.30 in
Socrateslezing met Özcan Akyol en Anna van den Breemer

Wat is de beste opvoedmethode? Wat wil je doorgeven uit je eigen jeugd en wat juist niet? Nu Özcan en Anna samen een gezin vormen denken ze na over welke waarden ze hun dochter en zoon willen meegeven. En dat is niet eenvoudig. Het ouderschap maakt onzeker.

In de Socrateslezing op 2 december buigt het stel – en ouders van hun twee kinderen – zich over de vele paradoxen en uitdagingen die het ouderschap kent door theorie af te wisselen met de praktijk, hun eigen gezinsleven. Waar zij voor pleiten: laat je kind kennismaken met mensen buiten de eigen bubbel – durf als ouder te twijfelen.

Özcan Akyol is schrijver, columnist, radiomaker en tv-maker. Anna van den Breemer is journalist en schrijft voor de Volkskrant over opvoeden. Onlangs verscheen haar boek Alle ouders klungelen maar wat aan.

De opvoeding van Özcan Akyol en Anna van den Breemer had niet meer kunnen verschillen. Hij groeide op in de onderklasse van Deventer, zijn ouders spraken geen Nederlands en er vielen geregeld klappen. Zij komt uit een veilig en warm middenklassengezin met ouders die lesgaven op de Vrije School in Zeist.

Hij leerde dat de wereld hard is en dat je je moet wapenen tegen mensen die niet het goede met je voorhebben. Zij leerde dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt en dat je mensen kunt vertrouwen.

Wat is de beste opvoedmethode? Wat wil je doorgeven uit je eigen jeugd en wat juist niet? Nu Özcan en Anna samen een gezin vormen denken ze na over welke waarden ze hun dochter en zoon willen meegeven. En dat is niet eenvoudig. Het ouderschap maakt onzeker. Iedereen kan jouw leven beoordelen als je iets online zet. Zo veel stellige meningen, zo veel twijfels. Je wilt je kind beschermen, maar met de perfecte Disney-opvoeding creëer je geen weerbare kinderen die zich staande zullen houden in een competitieve wereld. Hoe worden zij kritische burgers van een gezonde democratie?

Het stel weet uit eigen ervaring hoeveel je leert van iemand die anders is dan jij. Maar hoe laat je kinderen kennismaken met mensen uit andere delen van de samenleving, terwijl de maatschappij zich alleen maar meer in segregatie terugtrekt?

In De Socrateslezing buigt het koppel zich over de vele paradoxen en uitdagingen die het ouderschap kent door theorie af te wisselen met de praktijk, hun eigen gezinsleven.

Datum
maandag 2 december 2019

Tijd

19:30 uur: ontvangst met koffie of thee
20:00 – 21:30 uur: lezing & programma

Locatie

Het Nationale Theater | Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Google Maps


Tickets koop je hier

 

Verder op het programma:

Mirthe Frese, moderator bij De Socrateslezing op 2 december 2019
Fotograaf: Claudia Kamergorodski

Moderator: Mirthe Frese
Mirthe Frese is presentator en dagvoorzitter, daarnaast maakt ze ook documentaire theater en schrijft ze haar debuutroman. Hiervoor werkte ze als programmamaker en presentator bij De Balie in Amsterdam. Bij de Socrateslezing presenteert zij de avond en geeft zij leiding aan het nagesprek.

Frank Meester

Frank Meester
Frank Meester is filosoof, schrijver en opiniemaker. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Met zijn broer Maarten publiceerde hij de bestseller Meesters in de filosofie en met Stine Jensen schreef hij De opvoeders. Wat filosofie de schipperende ouder kan leren en het kinderboek Hoe voed ik mijn ouders op?. Frank Meester neemt je mee langs filosofen uit de humanistische canon en hun kijk op het begrip opvoeding.

Marjolein Fokkema

Marjolein Fokkema
Marjolein Fokkema is theatermaker en liedjesschrijver. Ze speelt liedjes over hondsdolheid, intens verlangen naar pensioen, de liefde en andere dingen die verkeerd lopen. Speciaal voor deze avond schrijft ze een lied.