Socrateslezing: Paul Scheffer

Datum: 3 december 2018 om 20:00 in Nationaal Theater Den Haag
Socrateslezing: Paul Scheffer

De autoritaire verleiding: waar is het optimisme over de universele mensenrechten?

Zeventig jaar geleden werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) opgesteld. Kan deze nog veel mensen en landen verbinden, juist nu de wereld een autoritaire wending lijkt te ondergaan? Publicist en hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer gaat in de Socrateslezing op 3 december in Den Haag op zoek naar een humanistisch antwoord.

Vrijwel alle landen aangesloten bij de Verenigde Naties, ondertekenden op 10 december 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Bovenal was deze verklaring een document van vertrouwen, een ideaal van hoe individuele rechten de basis vormen voor de nationale en internationale gemeenschap. Vertegenwoordigers uit twaalf landen met verschillende religieuze en culturele achtergronden werkten mee aan de tekst. Er blijkt een ferme, optimistische claim uit verschillen te kunnen overbruggen.

Zeventig jaar later vragen we ons af hoe het nu staat met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Heeft zij nog zeggingskracht en het vermogen zoveel mensen en landen te verbinden? Waar is het optimisme en vertrouwen gebleven nu, zoals Paul Scheffer stelt, democratische vergezichten verdampt lijken? We moeten op zoek naar humanisme dat antwoorden kan geven op deze autoritaire wending in de wereld.

Nieuw vergezicht

Scheffer is als geen ander in staat om de thermometer te steken in de huidige wereld en de spanning te onderzoeken tussen democratie en liberalisme, tussen de rechten van de meerderheid en die van het individu.

Scheffer: “De huidige terugtocht van de democratie is de meest ingrijpende sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.”  Hij constateert dat 33 procent van de wereldeconomie geregeerd wordt door autoritaire staten en hoort de dreigende voorspelling dat de komende vijf jaar het economische aandeel van illiberale landen dat van liberale landen gaat overtreffen, bezorgd aan. Een oplossing ziet hij in gemeenschappelijk handelen van Europese democratieën. Wat betekent dat voor ons als individu? Het woord is op 3  december aan Paul Scheffer, die ons meeneemt naar een nieuw vergezicht.

Paul Scheffer is publicist en hoogleraar Europese Studies. Recent verscheen bij De Bezige Bij zijn laatste boek De vorm van vrijheid.

Praktisch

Maandagavond 3 december 20.00 uur
Inloop vanaf 19:30 uur met een gratis kopje koffie of thee.

Moderator: Natasja van den Berg
Nationaal Theater Den Haag

Korte Voorhout 3
2511 CW Den Haag