Hoe kan ik omgaan met kwetsbaarheid?

Hoe kan ik omgaan met kwetsbaarheid?

We willen het misschien liever niet, maar we zijn het allemaal: kwetsbaar. Iedereen is wel eens verdrietig of onzeker. We worden allemaal wel eens ziek. En uiteindelijk zullen we allemaal het loodje leggen.

Als je zwak, ziek en misselijk bent ben je even geen consument meer, geen hippe moeder met drie kinderen in haar bakfiets, geen leuke vitale pensionado die met zijn tijd mee gaat en ook geen artistieke 'happy single' op een yogamat. Als we ziek zijn, zijn we geen autonome kiezers meer. We zijn kwetsbaar en hebben zorg nodig.

Dit klinkt wellicht niet zo aanlokkelijk, dus is het geen wonder dat we de kwetsbare situaties in het leven het liefste vermijden. Die kwetsbare momenten zijn echter ook de momenten waarop contact mogelijk is met een diepe en zachte kwaliteit. Contact dat zeer betekenisvol en intens kan zijn. Niet iets dat je zou willen missen in een leven.

Anne Goossensen, Frans Vosman en Carlo Leget, drie zorgethici aan de Universiteit voor Humanistiek, onderzoeken in de hoorcollegeserie 'Hoe kan ik omgaan met kwetsbaarheid?' de verschillende kanten van ziek zijn en zorgen.


Hoe kan ik zorgen? | Anne Goossensen
Zorg. We hebben haar nodig maar we geven ook zorg aan anderen. In het dagelijks leven is dit de normaalste zaak van de wereld. Maar als het professioneel wordt gedaan komt de vraag omhoog: wat is goede zorg? Anne Goossensen, bijzonder hoogleraar presentie en geestelijke gezondheidszorg aan de Universiteit voor Humanistiek, onderzoekt wat dat is. Hieronder vertelt ze over haar college. 

 

Luister direct naar het hoorcollege via deze link.


De patiënt 2.0 bestaat niet | Frans Vosman 
Door de overheid, zorgverzekeraars en media worden patiënten steeds vaker afgeschilderd als zelfredzame, mondige consumenten, ook wel de patiënt 2.0. Frans Vosman, hoogleraar zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, ontkracht in dit college dat beeld. Patiënten zijn vooral ziek. Hieronder vertelt hij wie patiënt 2.0 is. 


Luister direct naar het hoorcollege via deze link.

Hoe kan ik in vrijheid omgaan met het levenseinde? | Carlo Leget
In dit college onderzoekt Carlo Leget, hoogleraar zorgethiek en geestelijke begeleidingswetenschappen aan de Universiteit voor Humanistiek, een belangrijke bron van onze kwetsbaarheid, onze sterfelijkheid. Hieronder vertelt hij meer over zijn college. 


Luister direct naar het hoorcollege via deze link.


Zin in meer hoorcolleges gekregen? Er staan verschillende series online zoals: Hoe kan ik duurzaam leven? en Hoe kan ik kiezen? U kunt de colleges direct beluisteren of downloaden als podcast.

Meer over zorg? Kijk dan het Filosofisch Kwintet over de 'Verzorgingsstaat & zorg'.

Afbeelding van James Cridland