Keep on Steppin'

Keep on Steppin'

Marjoleine Boonstra ontmoet mensen die een oorlog hebben meegemaakt, een overstroming of iets anders dat hun leven op z’n kop heeft gezet. Zij treft hen wanneer journalisten de plek des onheils hebben verlaten. Ze tonen hun verdriet en hun overlevingskracht.

Keep on Steppin’ is een crossmediaal project dat bestaat uit vijf korte films, een iPad applicatie, een website, een boek en een fototentoonstelling. De iPad applicatie wordt op een later tijdstip gelanceerd.

"Er zijn zinnen die ik nooit vergeet. Zinnen die door mijn hoofd blijven spoken. Ze komen uit verhalen van mensen die ik op mijn reizen als fotograaf en filmmaker heb ontmoet. Mensen die een oorlog hebben meegemaakt, een overstroming, of iets anders wat hun leven volledig op z'n kop heeft gezet. Ik tref ze als journalisten de plek des onheils hebben verlaten. Ze nemen me in vertrouwen. Ze tonen me hun verdriet, én hun overlevingskracht. Keep on steppin’."
Marjoleine Boonstra

alt

De Boom
Toen ik in 2005 in New Orleans aankwam, had de orkaan Katrina grote delen van de stad veranderd in een zwarte watervlakte. Het was een van de grootste orkanen in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Er vielen bijna tweeduizend doden. Ruim een miljoen mensen werd dakloos.
Toen ik Pete en Clara in 2010 opnieuw ontmoette, hadden ze hun huis herbouwd. Nu kampten ze met een nieuw probleem, de olieramp van BP.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De Kleur van Oorlog
Tijdens de burgeroorlog in Afghanistan filmde ik op een post van het Rode Kruis in Kabul. De oorlog werd in 1992 beëindigd, maar de Afghaanse bevolking heeft sindsdien niet veel dagen van vrede meegemaakt. Oorlogschirurg Gino gaf me zijn fotocamera. Hij wilde dat ik de opgestapelde lijken in zijn geïmproviseerde mortuarium fotografeerde. Ik heb de foto’s bij hem achtergelaten. Maar ik zie de beelden voor me alsof het gisteren was.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De Man en Het Meer
Een researchreis in Oezbekistan. Vanaf de oever rijd ik met een jeep naar beneden, het Aralmeer in. Urenlang rijd ik over de bodem van het drooggevallen meer. De rivieren die het van water voorzagen zijn kunstmatig verlegd, ten behoeve van de katoenteelt. Het gebied is uitgestorven. Bijna iedereen die van het meer leefde, is lang geleden vertrokken.
Twee jaar geleden overleed hij, de visser die boer was geworden, in zijn geboortedorp Muynak.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Kind
In 2010 was ik in Bosnië, vijftien jaar na de oorlog waarin Kroaten, moslims en Serviërs een bloedige strijd streden. Het was een oorlog met lange tentakels. Nog altijd sneuvelen er burgers als gevolg van achtergebleven munitie.
Enkele weken na mijn vertrek werd het broertje van Alexandra in goede gezondheid geboren.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Cowboy
Sommige mensen moeten vluchten voor een oorlog. Anderen voor een natuurramp, huiselijk geweld of ander onrecht. Cowboy bleef geen van deze rampen bespaard. Ik ontmoette hem in 2011 in een park in New Orleans. Hij vertelde me over zijn leven.
Toen ik afscheid nam van Cowboy, vertelde hij dat hij terugwilde naar de drie reddingsboten. Het was een van de weinige momenten in zijn leven waarop hij zich nuttig had gevoeld.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.