Moordverhalen

Moordverhalen

In elke aflevering van Moordverhalen komt een spraakmakend Nederlands misdrijf aan de orde. Hierbij ligt de nadruk op het bijzondere verhaal achter het delict, de mensen die erbij betrokken waren en de dilemma’s waar zij zich voor gesteld zagen. Wanneer is iemand eigenlijk schuldig? Wie bepaalt dat, en is daar altijd een heldere lijn in te trekken?

Waarom vermoordt een 66-jarige vrouw zonder directe aanleiding in het holst van de nacht haar echtgenoot en haar dochter met een bijl? Wat te doen als het verleden van een door de politie doodgeschoten ex-militair heel anders in elkaar blijkt te zitten dan zijn familie altijd dacht?

Moordverhalen legt wonderlijke verhalen bloot van hartstocht, wrok, spijt, jaloezie, goed en kwaad, haat en liefde. Een serie waarin daders ook slachtoffers blijken te zijn, en waarin de grens tussen goed en kwaad niet altijd makkelijk te trekken is.

Regie: Michiel van Erp
Productie: De Familie/HUMAN

DE AFLEVERINGEN

24 november 20.30 uur op Nederland 1
1. Moordverhalen – de bijlmoorden
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Een vrouw vermoordt in het holst van de nacht plotsklaps haar man en dochter met een bijl. Wat heeft haar tot deze daad gebracht? De verhalen van verbijsterde achterblijvers.

1 december 20.30 uur op Nederland 1
2. Moordverhalen – de vuurgevaarlijke ex-militair
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Als de politie hoort dat een man zijn vrouw en kind gegijzeld heeft komen ze direct in actie. Hoe kan het dat de gijzelnemer door een agent in paniek wordt doodgeschoten zonder dat de vrouw en het kind in direct gevaar verkeren? Welk beeld had de ex-militair over zichzelf afgeroepen?

8 december 20.30 uur op Nederland 1
3. Moordverhalen – de kindermoorden
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Als via 112 een moeder in paniek meld dat haar kinderen vermoord zijn gaat de politie kijken. Een peuter en een baby worden dood aangetroffen. Welk drama heeft zich in dit gezin voltrokken?

terug

Regisseur Michiel van Erp
studeerde in 1988 af als industriële vormgever aan de TU Delft, waarna hij vier jaar als acteur bij diverse theatergezelschappen werkte.

In 1992 begon hij met het maken van documentaires voor de VPRO en de VARA. Voor de VARA maakte hij vanaf 1996 verschillende documentaire reeksen onder de noemer Lang Leve…, waarvoor hij nationale en internationale prijzen won. Ook maakte hij films over de Zangeres Zonder Naam (Vergeet Mij Niet, 2002), schrijfster Connie Palmen (Op zoek naar de Heilige Tijd, 2005), actrice Sylvia Kristel (Nu, 2007) en fotograaf Erwin Olaf (On Beauty and Fall, 2009). Daarnaast maakte hij de bioscoopdocumentaires Pretpark Nederland (2006) en Angst (2009), de documentaire File (2008) en de reeks Welkom in Nederland (2007-2009).

Behalve documentaires regisseerde Van Erp de dramaserie de Koekoeksclub (2003) en de televisiefilm Divina Gloria (2006).  In het theater regisseerde hij de voorstellingen Mexico (2001), Tourist (2002) en Brak (2005) voor theatergezelschap Mugmetdegoudentand.

In 2005 verscheen van Erp's eerste boek, Voor de Geraniums, bij uitgeverij Prometheus.

Op donderdag 8 juli 2010 was Michiel van Erp te gast in het radioprogramma De Avonden van de VPRO. In een drie uur durend marathoninterview praat hij met interviewster Lotje IJzermans over zijn werk, leven en het theater. Beluister het interview hier terug.

Op 13 augustus 2010 was Van Erp te gast in de talkshow De Zwoele Stad van AT5, samen met schrijver/dichter Nico Dijkshoorn. Klik hier om de aflvering te zien.
fotograaf: Friso Keuris


terug


24 november

1. Moordverhalen – de bijlmoorden

Een vrouw vermoordt inhet holst van de nacht plotsklaps haar man en dochter met een bijl. Wat heefthaar tot deze daad gebracht? De verhalen van verbijsterde achterblijvers.

 

Op de foto vriendin van defamilie, Marianne

 

1 december
2. Moordverhalen – devuurgevaarlijke ex-militair

Als de politie hoort dateen man zijn vrouw en kind gegijzeld heeft komen ze direct in actie. Hoe kanhet dat de gijzelnemer door een agent in paniek wordt doodgeschoten zonder datde vrouw en het kind in direct gevaar verkeren? Welk beeld had de ex-militairover zichzelf afgeroepen?

                                                                                       Portretvan René Holshuijsen en urn

 

8 december

3. Moordverhalen – dekindermoorden

Als via 112 een moeder inpaniek meld dat haar kinderen vermoord zijn gaat de politie kijken. Een peuteren een baby worden dood aangetroffen. Welk drama heeft zich in dit gezinvoltrokken?