Wereldhumanismedag 2009

Wereldhumanismedag 2009

De filmpjes, op 20 en 21 juni 2009 uitgezonden bij HUMAN op Nederland 2, zijn ook te zien bij HUMAN op YouTube.


 
Jiang - wereldverbeteraar
In China strijdt meneer Jiang tegen de verontreiniging van het milieu door de regering. Hij verkocht zijn restaurant maakte een bromfiets in de vorm van een aardbol, waarin hij eet, slaapt en heel China rondreist om mensen mensen bewust te maken van het milieu. Bercan, Paul, Sopiato, Jiang en Mabvuto nemen het heft in handen. Onafhankelijk van overheid of andere machthebbers zetten zij een emancipatieproces in hun land in gang.

Bercan - politicus in spe
Bercan uit Turkije is vijftien jaar oud en al behoorlijk politiek actief. Hij komt op voor de Koerden in Turkije. Hij ziet zichzelf als een voorvechter van vrijheid, gelijkheid en broederschap en wil met die idealen de Turkse samenleving gaan verbeteren.

Paul Kabré - fotograaf van gekken
Paul Kabré uit Burkina Faso maakt foto’s van de ‘gekken’ op straat, hij bezoekt onder anderen Monsieur Fulgence. Geesteszieken zwerven in Burkina vaak doelloos rond over straat en worden nauwelijks geholpen. Paul wil hier iets aan veranderen.


Mabvuto Mwanza - Protest op blote voeten
Mabvuto Mwanza uit Zambia, protesteert tegen de regering. Hij loopt zonder te eten vanuit zijn dorp naar de hoofdstad, waar hij een gesprek met de president eist. De reden? Hij wil dat de regering meer studiebeurzen beschikbaar stelt voor Zambiaanse jongeren.

Sopiato - Nee tegen het mes
Sopiato komt uit Kajiado, een buitenwijk van Nairobi in Kenia. Maar ze woont er niet meer. Ze weigerde zich te laten besnijden en moest op de vlucht om te voorkomen dat haar moeder haar alsnog zou dwingen. Nu woont ze in een opvangdorp samen met andere meisjes die weigerden besneden te worden. 


De bijdragen voor deze Wereldhumanismedag zijn gemaakt door correspondenten van het VPRO programma Metropolis TV. Hivos is een Nederlandse, niet-gouvernementele organisatie die handelt vanuit humanistische waarden. Samen met lokale maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden wil Hivos een bijdrage leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Daarin hebben burgers gelijke toegang tot middelen en kansen en kunnen zij zelf vorm geven aan hun toekomst.

Op de foto bovenaan: Mabvuto, studentenleider uit Zambia.