Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› sophie in ´t veld

Meedenker uitgelicht

Sophie in ´t Veld

Sophie in ´t Veld

Sophie in ´t Veld (foto Ed de Vlam) is sinds 2004 lid van het Europees Parlement voor D66. Als Europarlementslid zet ze zich in voor vrouwen-, homo- en transgenderrechten. Daarnaast strijdt ze al jaren voor de bescherming van privacy en burgerrechten, waarvoor ze in 2010 de Winston Award won.


Sinds 2009 is Sophie bestuursvoorzitter van de omroep HUMAN. Bekijk hier de website van Sophie in 't Veld en volg haar op Twitter.

  • 7 juni 2010

    Ik ben vrij mijzelf te zijn, dus ik ben

    Sophie in ‘t Veld is deze week meedenker van ‘Dus ik ben’. Ze bespreekt de onderstaande ogenschijnlijk gewone foto van een jonge Turkse vrouw, gemaakt door Diana Blok.  “In veel landen worden transgender-mensen letterlijk onmenselijk behandeld”, zegt Sophie. “Alsof je mens-zijn afhangt van een chromosoom.” Sophie formuleert hierbij de frase: Ik ben vrij mezelf te zijn, dus ik ben.

    Waarom dit beeld?
    Deze vrouw ontmoette ik in Turkije tijdens een bijeenkomst van NGO’s op het gebied van mensenrechten. Het leven voor transgender-mensen is ontzettend moeilijk, zeker in Turkije. Daarom geven veel van hen er de voorkeur aan zo min mogelijk op te vallen en de autoriteiten niet uit te dagen. Maar deze vrouw viel juist op in de groep door haar kordate, zelfbewuste en opgewekte optreden. Dat gaf me een enorme energie-boost.