Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› michiel van erp

Meedenker uitgelicht

Michiel van Erp

Michiel van Erp

Documentairemaker Michiel van Erp (1963) maakte als regisseur o.a. de programmaserie 'Welkom in Nederland' (2008) en 'File' (2008). 

Naast zijn documentaires maakt Van Erp ook commercials, regisseerde diverse tv-dramaproducties, werkt als theaterregisseur en schreef een boek ('Voor de Geraniums'). Zijn meest recente documentaires zijn 'Angst' (2009) over mensen met angststoornissen en 'On Beauty and Fall' over fotograaf Erwin Olaf.

 • 22 december 2010

  Ik word gezien, dus ik ben

  alt

  Klik op de foto om het tv-item te bekijken.

  Documentairemaker Michiel van Erp koos een beeld dat volgens hem iets wezenlijks zegt over ons mens-zijn en de tijd waarin we leven: het item bij RTL Boulevard waarin Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder zoenend te zien zijn in een parkeergarage. Het valt Van Erp op dat tegenwoordig het privéleven zo’n grote rol is gaan spelen bij de beoordeling van mensen.

  Waarom dit beeld?
  “Het lijkt tegenwoordig wel alsof je pas bestaat als jouw leven is vastgelegd in films, op internet, in een boek. In dit fragment uit RTL Boulevard komt dat duidelijk naar voren. Wat mij hieraan fascineert, is dat het privéleven een gedeeld goed is geworden. Over de openbaarmaking van de beelden van de zoenende Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder ontstond veel commotie. De discussie ging over of dit wel mocht in verband met hun privacy. Maar wat mij méér bezighoudt, is dat Yolanthe noch Wesley actie hebben ondernomen toen het filmpje openbaar werd gemaakt. Ze hebben geen excuses geëist, geen rechtszaak aangespannen, niets. Blijkbaar vinden zij het normaal dat iedereen alles over hen wil weten.