Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› bertien minco

Meedenker uitgelicht

Bertien Minco

Bertien Minco

Bertien Minco (Groningen, 1963) studeerde aan de Theaterschool in Amsterdam. Tegenwoordig is ze directeur en oprichter van het Jeugdcultuurfonds.

Ze werkte, na haar bestaan als actrice, o.a. als redacteur bij de VPRO radio, directeur van het radiodocumentairefestival Grenzeloos Geluid en beleidsadviseur bij de NPO. Naast haar werk voor het Jeugdcultuurfonds treedt ze regelmatig op als interviewer, gespreksleider en moderator.

  • 6 april 2010

    Ik ben deel van mijn geschiedenis, dus ik ben

    Bertien Minco is directeur van het Jeugdcultuurfonds en denkt mee over onze identiteit anno 2010. Ze bespreekt een klassenfoto van een Joodse kleuterschool uit 1926 waarop haar tante te zien is die sprekend op Bertien lijkt. Bij het zien van de foto realiseerde ze zich dat haar bestaan de herinnering aan haar tante heeft doen voortleven. Ze concludeert: “Het individu bestaat niet: ons bestaan is niet beperkt tot die jaren dat we op aarde zijn.”

    Waarom dit beeld?
    “Dit beeld heeft het zicht op mijn eigen leven veranderd. Twee jaar geleden kreeg ik deze foto toegestuurd per mail. Ik klikte ‘m open en zag mezelf zitten, in het decor van een Amsterdamse Joodse kleuterschool in 1926. Maar het meisje waarin ik mijzelf herkende is de zus van mijn moeder, die tijdens de oorlog door de Duitsers werd meegevoerd en vermoord.