Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› xandra schutte

Meedenker uitgelicht

Xandra Schutte

Xandra Schutte

Xandra Schutte (Amsterdam 1963) is hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer en essayist.

Schutte schreef onder meer voor Vrij Nederland en Trouw. Ze publiceerde de essaybundel 'Maskerade' en, dit jaar, samen met Sarah Verroen het brievenboek 'Weg uit Nederland'. Verder was ze jarenlang panellid van het tv-programma Zeeman met boeken. Afgelopen seizoen was ze regelmatig gastredacteur bij Theodor Holmans 'OBA Live'.

 • 15 juli 2009

  Ik word gezien, dus ik ben

  Foto links: Susan Sontag door Annie Leibovitz (op Columbia News). Foto’s rechts: bladzijde uit het boek ‘A photographer’s life. 1999-2005′ van Annie Leibovitz

  Hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte plaatst voor ‘Dus ik ben’ twee beelden van essayist en schrijfster Susan Sontag naast elkaar: een foto van Sontag als gestileerde intellectueel en een serie controversiële foto’s van de dode, opgebaarde Sontag. De foto’s zijn gemaakt door fotografe Annie Leibovitz, Sontags vriendin.

  Waarom dit beeld?
  “Susan Sontag is de eerste vrouwelijke intellectueel die wereldberoemd werd dankzij fotografie. Als je naar de geschiedenis van de twintigste eeuw kijkt is dat bij veel schrijvers en denkers uiteindelijk zo gegaan. Het besef was gegroeid dat wie je bent niet alleen wordt bepaald door wat je doet, maar ook door het personage dat je laat zien op foto’s. En met een goede glamourfoto bereikte je heel wat meer mensen dan met een ingewikkeld essay.