Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› stephan sanders

Meedenker uitgelicht

Stephan Sanders

Stephan Sanders

Stephan Sanders (1961) is een Nederlands columnist, presentator, essayist en auteur.
Hij publiceert onder meer in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en heeft hij zijn eigen vaste column in Vrij Nederland en in onzeWereld. Bij de VARA presenteerde hij onder andere het radioprogramma 'Ophef en Vertier'.

Hij is regelmatig gastcolumnist bij Theodor Holmans 'OBA Live'. Eén keer per week presenteert hij op Radio 1 het nieuwsprogramma 'Met het oog op morgen'.

  • 1 juli 2009

    Ik ben (g)een neger, dus ik ben

    Columnist, presentator, essayist en auteur Stephan Sanders is een van de meedenkers van ‘Dus ik ben’. Hij koos de kleurverandering van Michael Jackson: een foto van de jonge Michael en een van de geheel veranderde, middelbare King of Pop. Hij formuleert daarbij de frase: Ik ben (g)een neger, dus ik ben.

    Waarom dit beeld?
    “Ik ben zelf halfbloed, altijd gepreoccupeerd met kleur en ik begrijp niet waarom mensen zo reageren op kleurverandering. Mensen veranderen van alles: blanke mensen gaan met vakantie, gaan onder de zonnebank en worden bruin. Bruine en zwarte mensen straighten hun haar en maken het steil. Blanke mensen nemen dreadlocks. Mannen willen vrouwen worden en omgekeerd. Plastische chirurgie is steeds meer geaccepteerd… Dat mag allemaal wel. Waarom is het dan zo ontzettend erg dat een bruine man, een neger, blanker wil worden?”