Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› erno eskens

Meedenker uitgelicht

Erno Eskens

Erno Eskens

Erno Eskens (1964) is een Nederlands filosoof en politicoloog. Hij is vooral bekend door zijn filosofische pleidooi voor dierenrechten en als popularisator van de filosofie. In 2009 kwam zijn boek 'Democratie voor Dieren' uit.

Hij was betrokken bij de oprichting van Filosofie Magazine, het maandblad waarvan hij ook enige tijd hoofdredacteur was. Tussen 2002 en 2009 was Eskens boekenuitgever bij Veen Magazines. Momenteel is hij hoofd van het cursusinstituut van de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden.

Foto: uitsnede uit een foto door Ronald Hoeben

  • 10 december 2010

    Ik luister, dus ik ben

    Tijdens de Nacht van de Filosofie traden Rob Wijnberg en Stine Jensen, schrijvers van het boek ‘Dus ik ben‘, op met onder andere filosoof en politicoloog Erno Eskens. Erno publiceerde onlangs het boek ‘Democratie voor dieren‘ waarin hij pleit voor dierenrechten. De redactie vroeg hem meedenker van ‘Dus ik ben’ te zijn. De filosoof  koos een video van een ‘pratende’ gorilla. Erno: “Het ‘Ik denk, dus ik ben’ gaat voor meer dieren op. Dat onderscheidt ons niet van het dier.”

    Op deze video zie je iets opmerkelijks: een gorilla vertelt over de dood van zijn moeder. Michael – zo heet de gorilla – herinnert zich hoe zijn moeder door stropers is doodgeschoten. Hij vertelt over het schieten ‘scherp hard geluid’ en over de schotwond - ‘geslagen vlees gorilla’. Hij vertelt wat er door hem heenging: ‘denk probleem’ en hij maakt het gebaar voor snijden en nek. In het wild levende chimpanzees worden gestroopt vanwege hun vlees. De hoofden worden doorgaans afzonderlijk verkocht.