Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› rosi braidotti

Meedenker uitgelicht

Rosi Braidotti

Rosi Braidotti

Rosi Braidotti is filosofe, modern feministe en bijzonder hoogleraar van de faculteit Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Braidotti is tevens directeur van het in 2007 opgerichte Centre for the Humanities.

Lees meer over Braidotti op haar persoonlijke website.

 • 3 mei 2011

  Ik ben een post-mens, dus ik ben

  Volgens filosofe Rosi Braidotti zijn we de categorie 'mens' gepasseerd: "Als 99% van onze genen overeenkomt met dieren, wat is er dan nog menselijk?" Braidotti koos de afbeelding van 'de universele mens' en zette daar een schets van 'de universele hond' tegenover. Braidotti vindt het absurd om de mens als maat der dingen te nemen en stelt: 'Ik ben een post-mens, dus ik ben.'

  Waarom dit beeld?
  “Welk beeld kun je beter kiezen dan het 'perfecte beeld'? Ik heb twee beelden gekozen om de afstand tussen het klassieke idee over mens-zijn en het werkelijke mens-zijn van vandaag te illustreren.”

  Wat zie je? Vertel…
  “De man op de originele afbeelding is breed, mannelijk, prachtig. Hij illustreert de universele mens die zich lichamelijk en geestelijk volledig ontplooit. Het is een iconisch beeld.

  In de rechterafbeelding zie ik creativiteit. Stel je eens voor om de wereld te bekijken vanuit een ander perspectief, vanuit het perspectief van die hond. Dit zou het einde betekenen van de idee van de universele mens. Wat voor moraliteit zouden honden hebben? Hoe zou het zijn om de hond als maat der dingen te nemen? Volgens mij is dit net zo absurd als de overtuiging dat de mens de maat der dingen is."