Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› laurens knoop

Meedenker uitgelicht

Laurens Knoop

Laurens Knoop

Laurens Knoop (1972) is oprichter van Brandstof, het nieuwe Amsterdamse Denkstation voor Levensideeën. Hij deed verschillende studies in de economische hoek, maar wilde leren over filosofie. Hij zegde met compagnon Vincent Wensink zijn baan als managementconsultant op, om fulltime te kunnen werken aan het realiseren van de vurige wens twintigers en dertigers dieper te laten nadenken over hun eigen leven. Brandstof maakt programma's (fysiek, tv en radio) waarin je helder nadenkt over alledaagse onderwerpen.

 • 28 oktober 2011

  Ik ken, dus ik ben

  Still uit 'Inglourious Basterds' (2009) van Quentin Tarantino

  "We kunnen onszelf een eigen identiteit aanmeten." Volgens Laurens Knoop leven we in een tijd waarin ons niets wordt opgelegd. Voor 'Dus ik ben' kiest hij een still uit de film 'Inglourious Basterds' (2009). Een beeld dat volgens hem haaks staat op ons huidige identiteitsdilemma.

  Waarom dit beeld?

  "Deze foto geeft volgens mij op hilarische wijze een beeld van wat wij precies niet zijn nu. Deze nazi-officier hoefde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog niet na te denken over zijn identiteit. Nu hebben wij, de jonge generatie westerlingen, alle vrijheid om te kiezen wie we zijn. Dat is prachtig en mooi, maar vooral ook heel ingewikkeld."