Dus ik ben op: home ›› meedenker ›› jan henk van der velden

Meedenker uitgelicht

Jan Henk van der Velden

Jan Henk van der Velden

Jan Henk van der Velden is advocaat en raakte door zijn werk gefascineerd door liegen. Hij ontwikkelde een systeem om leugens te classificeren: de liegladder. Zijn recent verschenen boek 'Iedereen liegt, maar ik niet - De waarheid over leugens' kreeg veel aandacht in de media.

 • 25 april 2012

  Ik lieg integer, dus ik ben

  Voorafgaand aan de aflevering 'Ik lieg, dus ik ben' bespreekt advocaat Jan Henk van der Velden het wereldberoemde Clinton-fragment, waarin de Amerikaanse ex-president het volk plechtig belooft dat hij geen ’sexual relationschip’ heeft gehad met Monica Lewinsky. Een leugen, bleek achteraf. Ook advocaat Van der Velden, met zijn jarenlange ervaring met leugens en waarheid, gaf hem destijds het voordeel van de twijfel “Er is voor mij een moment geweest dat ik besefte dat je er soms niet aan ontkomt om mensen te vertrouwen met het risico dat dit vertrouwen wordt beschaamd.”

  Waarom dit beeld?

  “Dit is het allerbekendste beeldfragment over liegen en leugens. Iedereen kent het en iedereen weet waar het over gaat. De Amerikaanse president liegt overtuigend onder toeziend oog van de hele wereld. Onze  maatschappij is volgens mij voor een groot deel gebaseerd op vertrouwen en eerlijkheid en we proberen de hele dag door de intuïtieve inschatting te maken of we de mensen om ons heen kunnen vertrouwen. Dit is een goed voorbeeld van zo'n moment waarop we onze intuïtie moesten aanspreken en dat blijkt dat we er uiteindelijk toch naast kunnen zitten.”

  Wat zie je? Vertel…

  “Ik zie iemand die zich persoonlijk tot het Amerikaanse volk richt om iedereen ervan te overtuigen dat hij geen misstap heeft begaan. Dat lukt hem wat mij betreft. Ik denk dat het komt doordat hij met zijn sympathieke uitstraling een geloofwaardige emotie toont waarbij hij zelfs een beetje boos wordt. Hij is zichtbaar geïrriteerd. Hij geeft ons het gevoel dat hem iets is aangedaan. Uiteindelijk herpakt hij zichzelf en zegt weer aan het werk te moeten. Clinton heeft geen tijd voor deze nonsens, er zijn belangrijkere zaken, er is een wereld te leiden. Veel mensen geloofden hem of gaven hem het voordeel van de twijfel.”