‘Debat over taboe om uit de islam te stappen’

Datum: 3 mei 2007 Bron: Redactie Human.nl
‘Debat over taboe om uit de islam te stappen’ “We willen het taboe om uit de islam te stappen bespreekbaar maken”, zegt Ehsan Jami, PvdA-raadslid in Leidschendam-Voorburg.

Volgens de verklaring van de rechten van de mens heeft 'een ieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen’. 

Op basis van dat recht maakt gemeenteraadslid Ehsan Jami (22) zich sterk voor de mogelijkheid uit de islam te stappen. “Op dit moment is het onder moslims een groot taboe om je geloof te verlaten, daar moet debat over komen”, vindt Jami. Het Centraal Comité voor Ex-moslims wil andere afvallige moslims helpen.

Hij nodigt ook humanistische organisaties uit een rol in het debat te spelen. “Ze kunnen via internet of tijdschriften deelnemen en over een paar maanden komen we met een beginselverklaring en gaan we debatten organiseren.”

Balkenende
Jami hoopt en verwacht dat premier Balkenende de verklaring zal ondertekenen. “Vrijheid van religie en meningsuiting zijn belangrijke onderwerpen voor de premier. Ik hoop dat hij duidelijk maakt dat hij hier ook achter staat. Op dit moment heeft de regering meer respect voor de islam dan voor de vrijheid van meningsuiting en religie”, vindt hij.

Jami kwam op het idee door de oprichting van een organisatie van afvallige moslims in Duitsland. Na bedreigingen worden ze beveiligd. Het heeft Jami, die inmiddels ook bedreigende mailtjes krijgt, niet weerhouden. “Nee, het gaat erom te strijden voor vrijheid, voor vrijheid van religie en vrijheid van meningsuiting”, zegt hij fel.

Op de foto Ehsan Jami