Het Proces Wilders

Aflevering 1: Fitna-Gate

maandag, 5 december 2011 22:55 Nederland 2

Bookmark and Share

Naar de online stream: klik hier

HET PROCES WILDERS
door de ogen van de hoofdrolspelers.

Documentair drieluik over het spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuiting en discriminatie.

Waarom wilde het Openbaar Ministerie Geert Wilders aanvankelijk niet vervolgen? Hoe kwam het besluit van het gerechtshof om Wilders alsnog te vervolgen tot stand? Wat was de rol van de politiek verantwoordelijke minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin? En wat gebeurde er achter de schermen tijdens de twee rondes van het proces bij de Amsterdamse rechtbank? 

De jarenlange juridische strijd plus de ermee verbonden affaires trokken veel belangstelling en lieten de rechtsstaat niet ongeschonden achter. Een half jaar nadat de Amsterdamse rechtbank Geert Wilders vrijsprak, brengt HUMAN een onthullende reconstructie van het proces zoals het door de meeste direct betrokkenen is ervaren.

Een team programmamakers van HUMAN heeft zich maandenlang door meters dossier gewerkt, meer dan vijftig vertrouwelijke achtergrondgesprekken gevoerd, en is erin geslaagd om voor Het Proces Wilders vrijwel alle hoofdrolspelers voor de camera te krijgen.

Het merendeel van de betrokkenen spreekt voor het eerst op tv over het ‘Proces van de Eeuw’. Zoals alle zaaksofficieren en hun directe leidinggevenden van het OM, de president van de Amsterdamse rechtbank Carla Eradus en advocaat Bram Moszkowicz. Maar ook voormalig raadsheer Tom Schalken die een niet onbelangrijke rol speelde (het etentje).

Het Proces Wilders (promo) from ICU Documentaries on Vimeo.

Aflevering 1: Fitna-Gate

Het Proces Wilders geeft antwoord op de vele vragen betreffende de strafzaak tegen de PVV-leider. In de eerste aflevering ligt de nadruk op een nauwgezette reconstructie van de politieke reactie op het uitkomen van de film 'Fitna'. De film zou later een belangrijke rol spelen bij de tenlastelegging tegen Wilders.

Het Proces Wilders is gemaakt door Hans Hermans en Martin Maat.
Research: Frederick Mansell, Luuk Mulder en Misja Pekel.

Naar de website: http://www.human.nl/hetproceswilders

E-mail: human@omroep.nl