'Het is intiemer dan ik dacht'

Datum: 24 januari 2012
'Het is intiemer dan ik dacht'

Op de foto: regisseur Peter de Baan. Foto door Evert-Jan Daniels.

Regisseur Peter de Baan wendt zich tot het publiek. "Elke keer verbazen mensen zich er weer over dat dit programma geen doorgestoken kaart is. Dus, als u dat even aan iedereen wilt doorvertellen! Welkom bij de eerste opnameavond van De Vloer Op 2012."

Pierre Bokma als minister-president en als topcrimineel, Anna Drijver als zijn therapeute en een sullige Gijs Scholten van Aschat op een internetdate. Van alles komt voorbij deze avond bij De Vloer Op. Dit improvisatieprogramma loopt al twaalf jaar en wint nog steeds aan populariteit. Via een nieuwsbrief kunnen mensen zich aanmelden als publiek en een avond bijwonen. Alle vijf avonden zaten dit jaar binnen een half uur vol. Voor ruim 3600 mensen die zich later hadden aangemeld was geen plek.

Bezoeker Tim van den Beukel zat wel tussen de gelukkigen: "Het is leuk om te zien dat het niet geregisseerd is, het is echt improvisatie. Dat maakt het bijzonder en daarom hangt er ook een soort spanning in de zaal." Jasper ter Hoor is er ook voor het eerst bij: "Het is intiemer dan ik dacht. We zitten zo dicht op het podium allemaal, zelfs als de acteurs fluisteren dan horen we het."

Floor Canrinus vindt het knap hoe de acteurs zichzelf telkens weer weten te redden als de scène dreigt vast te lopen. "Vooral Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma doen dat goed. Bij de andere acteurs ging het soms wel even wat stroever." Bezoekers Hilde en Evert-Jan zijn er voor het eerst. "We vonden het mooi hoe de acteurs ook zonder iets te zeggen, alleen met hun gezichtsuitdrukkingen onze aandacht erbij wisten te houden."

Tim wil volgend jaar weer komen kijken: "Op tv is De Vloer Op een aflevering van twintig minuten. Een opname bijwonen is echt een hele avond uit in Amsterdam. Een avondvullend programma, met een biertje na."

De Vloer Op wordt uitgezonden vanaf vrijdag 18 mei tien weken lang om 22.55 uur op Nederland 2.