Ik werk, dus ik ben

Ik werk, dus ik ben

maandag, 2 april 2012 14:15 Nederland 2

Presentatie: Stine Jensen

Bookmark and Share

Naar de online stream: klik hier

In vier nieuwe afleveringen neemt Stine Jensen vier nieuwe thema’s onder de loep die bepalend zijn voor onze identiteit: werken, reizen, liefhebben en liegen. Het begint allemaal in de Amsterdamse bioscoop De Uitkijk. Met een aantal meedenkers formuleert Jensen filosofische dilemma’s en legt die voor aan spraakmakende filosofen in binnen- en buitenland.

IK WERK DUS IK BEN
In ‘Ik werk, dus ik ben’ verklaren de Britse filosoof en schrijver van o.a. ‘Ode aan de arbeid’ Alain de Botton en de Italiaans-Franse filosoof Michela Marzano onder meer het belang van werken voor onze identiteit. Wat doet werk met ons? En wij met ons werk? Wat is de invloed van de economische crisis op de maakbaarheid van onze werkidentiteit? Maakt werk ons gelukkig?

De Botton: “Je haalt voldoening uit je werk als je iets gedaan hebt wat weerspiegelt hoe jij bent.”

Zelfverklaard workaholic, filosoof Rob Wijnberg: “Ik word heel snel ongemakkelijk als ik bv op vakantie ben. Na een week ga je me nerveus zien worden. Dan denk ik: Ik ben niets aan het doen.”

Arbeidssocioloog Richard Sennett gaat in op de voor- en nadelen van flexibel werken. “Eind 20ste eeuw vond men dat er geen kantoren meer nodig waren en dat de communicatie net zo goed per computer kon lopen. Daar komt men nu langzamerhand van terug. ‘Coffeemachine Labor’ bleek toch erg belangrijk.”

Filosoof Joke Hermsen ziet grote problemen in deze door werk geobsedeerde samenleving. “We werken niet alleen op de werkvloer, maar ook onderweg, met onze iPad, iPhone, laptop. Het houdt niet op. De enige oplossing is rust. We moeten ons de tijd toe-eigenen. Minder rusteloos, meer bezield.”

De foto Stine Jensen is gemaakt door Marc Schmidt.

Naar de website: http://www.dusikben.nl

E-mail: dusikben@human.nl