OBA Live

Jeroen van Dongen

vrijdag, 27 april 2012 19:02 Radio 5

Presentatie: Theodor Holman

Bookmark and Share

Naar de online stream: klik hier

Radiotalkshow over cultuur, politiek, wetenschap en moraal. Rechtstreeks met publiek vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Hoofdgast is Einsteinkenner en wetenschapshistoricus Jeroen van Dongen (foto). Sinds kort kan iedereen het archief van Einstein online doorbladeren: alle documenten die Einstein na zijn dood naliet. Van Dongen, verbonden aan het Amerikaanse Einstein Papers Project, verwacht veel nieuwe inzichten in Einsteins werk. Maar ook in diens privéleven. Uit het archief blijkt dat Einstein een democraat, pacifist en een zionist was. Tussen alle artikelen en kattenbelletjes troffen onderzoekers liefdesbrieven aan en de ingezonden brieven die Einstein in 1929 schreef over Joodse nederzettingen in Palestina. Welke puzzelstukjes verwachten wetenschappers nog meer te vinden?
Als wetenschapshistoricus is Van Dongen verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurwetenschap en het Descartes Centre van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij Editor van de Collected Papers of Albert Einstein op het California Institute of Technology.

Max Pam met zijn rubriek Ketter en Geest met berichten die voor goddelozen, humanisten en atheïsten van belang zijn.

De campagnes zijn begonnen
De politieke partijen kijken vooruit naar een nieuwe begroting 2013, naar een nieuwe lijsttrekker en vooral naar nieuwe politieke coalities.
Panelgesprek met Sywert van Lienden en Nausicaa Marbe. Van Lienden is politiek commentator en Nausicaa Marbe is columniste bij de Volkskrant.

 Presentatie: Theodor Holman

De foto van Jeroen van Dongen is gemaakt door Rocio A.Cabrera.

Het programma is te bekijken tijdens de uitzending via www.obalive.nl (live en on demand) en online ná de uitzending.

Naar de website: http://www.obalive.nl

E-mail: obalive@human.nl