Holland Doc: De Prijs van de Hemel

Een film van Jack Janssen

donderdag, 7 juni 2012 22:55 Nederland 2

Bookmark and Share

Naar de online stream: klik hier

Pablo Paulino Rosario is 13 jaar. Zoals veel jongens van die leeftijd droomt hij ervan een groot profvoetballer te worden; bij de allerbesten te horen. En anders dan van de meesten van zijn leeftijdgenoten zou zijn droom wel eens uit kunnen komen. Hoe kan een kind zijn talenten ontwikkelen als familie en sociale vangnetten grotendeels ontbreken? Waar ligt zijn eigen verantwoordelijkheid? Waar die van zijn ouders en omgeving? En waar die van de samenleving?

Groter dan Gullit
De dertienjarige HAVO-leerling Pablo is een groot voetbaltalent. Hij blinkt uit bij het Amsterdamse DWS, de club waar ooit Frank Rijkaard en Ruud Gullit hun voetballoopbaan zijn begonnen. Pablo's trainer heeft het idee dat zijn pupil nog wel eens groter zou kunnen worden dan Gullit. Zowel Ajax, PSV als Feyenoord willen hem aan hun selectie toevoegen. Ook op school moet Pablo laten zien wat hij kan. Door zijn frequente afwezigheid tijdens de lessen presteert hij onder de maat.

Valkuilen
Pablo moet zich op allerlei fronten bewijzen. De valkuilen zijn legio. De torenhoge verwachtingen waaraan Pablo moet voldoen, het grote geld dat lonkt, de voetbaljungle, een chaotisch gezinsleven, een wispelturige vader. "Het Nederlands elftal wint de finale dankzij jou. Dan krijg je een kusje en een ketting van de koningin. Dan ben je ridder van Oranje. Begrijp je wat ik bedoel? Dat wil ik." (Vader tegen Pablo)

Mentale kracht
Om de weg naar de top te volgen zal Pablo zich moeten ontworstelen aan zijn milieu. Weliswaar beschikt hij over een grote mentale kracht en innemende sociale kwaliteiten, maar de vraag is of hem dat gaat lukken. In 'De Prijs van de Hemel' volgt filmmaker Jack Janssen de potentiele topspeler tussen zijn 13de en 14de jaar. Een jaar waarin er veel voor hem op het spel staat.

Naar de website: http://www.human.nl/ondertusseninnederland

E-mail: human@omroep.nl