Pogingen het tij te keren

woensdag, 20 juni 2012
Bookmark and Share

De ontkerking lijkt niet tegen te houden, ondanks het feit dat de kerken er van alles aan doen het tij te keren. Van terugkeren tot de roots, van herbronning tot modernisering met beatmis, alles is geprobeerd. Op de jaarlijkse conferentie van de internationale kerkhistorische commissie Cihec (Commission Internationale d’Histoire et d’Etudes du Christianisme) heeft de theoloog prof. dr. Hugh McLeod de strategieën van de kerk nog eens op een rijtje gezet. Ik vat ze hier kort samen:

1. Samenwerking met de staat om terug te keren tot het christendom. Dit gebeurde in Europa na 1848. Deze strategie is mislukt.
2. Het creëren van religieuze subculturen binnen de maatschappij. Een voorbeeld uit de twintigste eeuw is de verzuiling. Ook deze strategie is mislukt.
3. Aanpassing aan het modernisme. Voorbeeld is het religieus activisme in Zuid-Amerika. Volgens McLeod is daarbij het gevaar dat het geloof helemaal opgaat in de tijdgeest.
4. Het direct aanspreken van het individu, zoals de evangelicals doen in Amerika. Deze strategie is nog het meest succesvol, maar er kleven ook nadelen aan.

Lees een verslag van de bijeenkomst hierover in het Gereformeerd Dagblad.