Journalist Judit Neurink wint Theodor Award 2012

Datum: 25 juni 2012
Journalist Judit Neurink wint Theodor Award 2012

Judit Neurink (1957) wint dit jaar de Theodor Award 2012 voor haar journalistieke werk in Irak. Vrijdag 29 juni wordt de prijs uitgereikt door presentator en naamgever van de prijs Theodor Holman in de Radio 5 talkshow OBA Live. 

De jury was unaniem in de toekenning van de prijs aan Judit Neurink voor haar morele moed om onder zware omstandigheden haar bijdrage te leveren aan onafhankelijke journalistiek. Neurink werkte in Irak als correspondente voor dagblad Trouw. Ze zette in 2003 een opleiding op voor jonge Koerdische journalisten, het Independent Media Center Kurdistan (IMCK) in Sulaymaniyah.

In Irak is er nog geen sprake van een vrije journalistieke traditie. Geweld is aan de orde van de dag. In het IMCK worden onder moeilijke omstandigheden journalisten getraind om onafhankelijk te berichten over de prille democratie. Inmiddels kregen honderden journalisten op het IMCK een professionele opleiding.

De Theodor Award bestaat uit een Bokaal, een lofrede, een fles champagne en een interview door Theodor Holman op vrijdag 29 juni in OBA Live, om 19.00 uur op Radio 5.

De Theodor Award is een jaarlijks terugkerende prijs van de radiotalkshow OBA Live (HUMAN), vernoemd naar zijn presentator en bedoeld voor mensen die orgineel en vernieuwend zijn en morele moed betonen. In 2009 werd de prijs toegekend aan tv-maker Jelle Brandt Corstius voor zijn serie 'Van Moskou tot Magadan'. In 2010 ontvingen regisseur Mijke de Jong en actrice Samira Maas de Theodor Award voor de film 'Joy'. Vorig jaar kreeg het radioproject 'De Straat-o-Foon' van Maartje Duin en Katinka Baehr de prijs.