'Ik ben niet betrokken, dus ik ben'

Datum: 26 juni 2012
'Ik ben niet betrokken, dus ik ben'

Als meedenker van 'Dus ik ben' kiest filosoof René ten Bos voor 'de kopstoot' van Zinedine Zidane.

alt

In de 110de minuut van de WK-finale in 2006 gaf Zinedine Zidane, aanvoeder van het Franse elftal, de Italiaanse speler Materazzi een kopstoot tegen de borst. Zidane kreeg een rode kaart en werd van het veld gestuurd. De kopstoot werd de laatste daad die Zidane als voetballer verrichtte.

'Wat een domme actie!', zei iedereen. Maar was het wel zo dom? vraagt filosoof René ten Bos zich af wanneer hij het beeld bespreekt voor 'Dus ik ben'. "Er is te weinig gereflecteerd op deze geste van Zidane."

Waarom dit beeld?
"Ik vind de kopstoot een van de mooiste momenten in de voetbalgeschiedenis. Het was een handeling vol mistroostigheid en melancholie. De kopstoot van Zidane was een geste, een handeling zonder doel. Er zijn positieve en negatieve handelingen, gestes vallen vaak buiten die moraliteit. Voetballers worden gedwongen om altijd doelgericht te zijn, maar de geste opent een dimensie die zich onttrekt aan het resultaatgerichte. In een samenleving die zich in toenemende mate op resultaat concentreert, vind ik het belangrijk de geste onder de loep te nemen."

Lees verder.