Higgs-deeltje zo goed als zeker gevonden

Datum: 4 juli 2012
Higgs-deeltje zo goed als zeker gevonden

Internationale wetenschappers hebben een onbekend elementair deeltje gevonden. Het is vrijwel zeker het lang gezochte,  maar nog nooit ontdekte Higgs-boson, het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Dat heeft het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) op 4 juli bekendgemaakt.

Het deeltje moet antwoord geven op fundamentele vragen over het universum. Het bestaan van het Higgs boson-deeltje zou het standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend maken. De Britse natuurkundige Peter Higgs voorspelde het bestaan van het boson meer dan veertig jaar geleden als verklaring waarom atomen, en al het andere in het universum, massa hebben.

Honderd procent zekerheid dat het gevonden deeltje echt Higgs is, is er nog niet. "Wat we in elk geval met voldoende zekerheid kunnen zeggen, is dat er een deeltje is gevonden met een massa, waarvan het bestaan in de natuurkunde nog niet eerder bekend was. En dat deeltje lijkt op het Higgs-deeltje of Higgs-boson, zegt Martijn van Calmthout van de wetenschapsredactie van de Volkskrant.

Peter Higgs
Higgs was als speciale gast aanwezig bij de persconferentie (foto). Het door hem voorspelde deeltje is zo belangrijk, dat het ook wel het 'Goddeeltje' wordt genoemd. "Ik ben overdonderd door de geweldige snelheid waarmee deze resultaten zijn bereikt en had niet verwacht dit nog mee te mogen maken. Ik zal mijn familie bellen om te vragen of ze wat champagne in de koelkast willen zetten", aldus de 83-jarige Higgs.

Bouwsteen van het universum

Higgs is nu 83. In de jaren '60 van de vorige eeuw bedacht hij dat er een klein deeltje moest zijn dat ervoor zorgt dat alle andere deeltjes massa hebben. Daarmee zou het de belangrijkste bouwsteen van het universum zijn."

Documentaire Higgs - Naar het hart van de verbeelding

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.