Hoe kan ik in vrijheid omgaan met het levenseinde?

zondag, 15 juli 2012

Bookmark and Share

We willen het misschien liever niet, maar we zijn het allemaal: kwetsbaar. Iedereen is wel eens verdrietig of onzeker. We worden allemaal wel eens ziek. En uiteindelijk zullen we allemaal het loodje leggen.

Als je zwak, ziek en misselijk bent ben je even geen consument meer, geen hippe moeder met drie kinderen in haar bakfiets, geen leuke vitale pensionado die met zijn tijd mee gaat en ook geen artistieke 'happy single' op een yogamat. Als we ziek zijn, zijn we geen autonome kiezers meer. We zijn kwetsbaar en hebben zorg nodig.

Dit klinkt wellicht niet zo aanlokkelijk, dus is het geen wonder dat we de kwetsbare situaties in het leven het liefste vermijden. Die kwetsbare moment zijn echter ook de moment waarop contact mogelijk is met een diepe en zachte kwaliteit. Contact dat zeer betekenisvol en intens kan zijn. Niet iets dat je zou willen missen in een leven. 

In dit deel van de hoorcollegeserie 'Hoe kan ik omgaan met kwetsbaarheid?' onderzoekt Carlo Leget, hoogleraar zorgethiek en geestelijke begeleidingswetenschappen aan de Universiteit voor Humanistiek, een belangrijke bron van onze kwetsbaarheid, sterfelijkheid. Hieronder vertelt hij meer over zijn college. 


Dit item duurt 34 minuten

Klik hier om dit item te beluisteren