'Vastzetten vreemdelingen inhumaan'

Datum: 7 augustus 2012 Bron: Nationale Ombudsman
'Vastzetten vreemdelingen inhumaan'

De vreemdelingenbewaring in Nederland is inhumaan. Dat vindt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hij pleit in een op dinsdag 6 augustus gepubliceerd rapport voor volwaardige alternatieven.

In Nederland zouden zo'n 6000 mensen in vreemdelingendetentie op hun uitzetting wachten. 'De verhalen van de vreemdelingen in dit rapport getuigen van uitzichtloosheid en frustratie', zo vangt het rapport aan. 'De overheid heeft met de huidige opzet van de vreemdelingenbewaring een systeem ingericht dat op velen een geestdodende uitwerking heeft.'

Geestdodend
"De inperkingen op de mensenrechten zijn te groot. Minstens 16 uur per dag met iemand anders opgesloten zitten in een ruimte van ongeveer 2 bij 5 meter. Twee uur per week bezoek mogen ontvangen. Niet kunnen werken. Niet zelf kunnen beslissen wanneer je naar buiten gaat. En bij dat alles niet weten hoe lang het gaat duren, het kan oplopen tot 18 maanden. Daarnaast worden vreemdelingen bij herhaling achter slot en grendel gezet.''

In het rapport staat dat mensen in hun vrijheid beperken om ze succesvol uit te zetten, in principe een legitiem doel is. "De wijze waarop die vrijheidsbeperking vorm krijgt met het huidige regime van vreemdelingenbewaring tast die legitimiteit echter aan", aldus Brenninkmeijer, die ziet dat op het vreemdelingenbeleid grote politieke druk staat.

Zinvolle dagbesteding
De ombudsman constateert dat detentiecentra de omstandigheden proberen te verbeteren, maar maakt zich zorgen over het tempo waarmee dat gebeurt. Hij dringt er bij de verantwoordelijke ministers op aan de omstandigheden te verbeteren. Hij denkt daarbij aan meer bewegingsvrijheid, zinvolle dagbesteding zoals opleiding of werk, toegang tot internet en telefoon en passende medische zorg.

Omroep HUMAN werkt aan een documentaire over een alternatief project voor vreemdelingenbewaring in België.

Het Humanistisch Verbond vraagt al langere tijd aandacht voor een humaan vreemdelingenbeleid. Bekijk ook de documentaire 'Verloren Levens', waarin een aantal mensen aan het woord komen die in vreemdelingenbewaring hebben gezeten.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Op de foto bovenaan: Billy Walkman, een van geportretteerden in 'Verloren Levens'.