'Bijna 18'

donderdag, 13 september 2012
Bookmark and Share

Bijna 18 zijn ze, de jongens, die Ingeborg Jansen volgde voor haar HUMAN-documentaire. Wegens gewapende overvallen zitten ze vast. Ingeborg filmde hen in de overgangsperiode van gevangenschap naar vrijheid.

De komende weken rondt Ingeborg het werk aan haar documentaire af. Vorige week vond de 'viewing' plaats van de ruwe versie van de documentaire. De documentaire staat nog pas in de grondverf. Ondanks dat spat de glans er al vanaf.

Bijzonder aan de documentaire is Ingeborg's onderzoek naar de moraal van de drie boeven, die ondanks hun bravoure nog wel degelijk ook nog kinderen zijn. Tegenover hun moraal van de straat staat de moraal van de staat, die hen in de jeugdgevangenis ijzerenheinig wordt bijgebracht door hun begeleiders. Vechten tegen de bierkaai? Redden de drie het na hun vrijlating? Wie wel, wie niet?

Vaststaat wel dat de jongens nu staan voor de meest fundamentele keuze van hun leven. Aan het slot van de documentaire zijn ze 18, kind af. Als ze de moraal van de straat niet van zich afschudden, lijkt een uitzichtloos leven te resteren.

Wint de staat het van de straat? 

De documentaire in wording van Ingeborg Jansen laat zien hoe in onze samenleving humane waarden onder spanning staan. De kijker blijft puzzelend achter. Waar ging het fout? Hoe kan het goed gaan? Kan het ├╝berhaupt nog goed komen? Waar begint en eindigt de verantwoordelijkheid van het individu? Waar die van de samenleving?

De komende maand wordt het werk aan de documentaire afgerond. Begin volgend jaar volgt uitzending op Nederland 2 in HollandDoc.