Het kapitalisme maakt de weg vrij voor duistere praktijken

dinsdag, 18 september 2012
Bookmark and Share

Hoe meet je de graad van beschaving van een samenleving? Bijvoorbeeld de mate van bijgelovigheid. De vraag is dan: wat moet onder bijgelovigheid worden verstaan? Is het geloof in spoken veel gekker dan het geloof in een Messias die over water heeft gelopen? Daarbij zijn er allerlei paradoxen. De Verenigde Staten vormen een hoog ontwikkelde samenleving, maar het geloof is daar nog altijd zeer succesvol. De helft van de Amerikanen gelooft in het scheppingsverhaal.

In de tijd van het communisme bestonden er, aldus een bericht in Trouw, slechts vier exorcisten. Na de val van de muur is in Polen het aantal exorcisten aanzienlijk gegroeid. Er zijn er nu zo'n 120, die een dikke boterham verdienen aan duiveluitdrijving. (Waarzeggerij is door de Poolse fiscus al erkend als een echt beroep). Volgens het bericht heeft "de verschuiving van communisme naar kapitalisme de weg vrijgemaakt voor duistere praktijken".

Uiteraard kunnen de exorcisten nu niet meer zonder een eigen glossy magazine: Egzorcysta. Hier is de cover.

In Trouw is het hele bericht te lezen. Officieel heeft de katholieke kerk veertig jaar geleden de wijding tot exorcist stopgezet.