21 zetels: dieptepunt

woensdag, 03 oktober 2012
Bookmark and Share

Slechts 21 zetels haalde de christelijke partijen bij de laatste verkiezingen, een absoluut diepterecord. Uiteraard zal daar door de betreffende partijen druk over vergaderd worden, met als doel het tij te keren. Maar echt vlotten wil het nog niet.

Op 28 vrijdag 28 september van 13.30 uur tot 16.30 uur zou in de Bergkerk, op de dr. Abraham Kuyperlaan te Amersfoort een debat over de kwestie worden gehouden. Allemaal zouden ze er zijn: Dr Arjan Plaisier, scriba van de PKN; Roel Kuiper, Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie; Eginhard Meijering auteur van 'Hoe God verdween uit de Tweede Kamer' en Joep de Hart van het SCP. De organisatie was in handen van 'Het Goede Leven'.

Te behandelen vragen: Hoe erg is marginalisering christelijke politiek? Wat betekent dit voor Nederland? Welke rol kunnen kleine christelijke partijen nog spelen? Hoe nu verder: beter CDA opheffen en christelijke denktanks vormen in andere politieke partijen?

Maar lees hier hoe het afliep: "Update. Het debat is inmiddels door omstandigheden afgelast."

Maar dit is niet meer dan de opmaat naar het bericht waar het werkelijk omgaat:

Kerken bieden pastoorloze uitvaartdiensten aan

In Limburg zijn Rooms-Katholieke kerken in de dorpen Roggel, Neer en Heibloem begonnen hun ruimte te huur aan te bieden voor uitvaartdiensten. Gedurende de zelf-georganiseerde plechtigheid is er geen pastoor aanwezig en zal er geen communie worden uitgereikt, zo meldt de krant De Limburger.

De huurders mogen in goed overleg met de pastoor zelf bepalen welke invulling ze aan de dienst geven en kunnen onder meer hun eigen muziek afspelen.

Hier het hele bericht en het commentaar van pastoor Ralf Schwillens (hij zegent altijd honden).

Tot zover is het dus met de secularisatie gekomen. Als zelfs de dood niet meer door de kerk verzorgd wordt, wat dan nog wel? Of om met Gerard Reve te spreken: "Dat Koninkrijk van U, weet u wel, wordt dat nog wat?".