NFF 2012: Vier Gouden Kalf-nominaties en twee winnaars

NFF 2012: Vier Gouden Kalf-nominaties en twee winnaars

NFF 2012: Vier Gouden Kalf-nominaties en twee winnaars

HUMAN is op het Nederlands Film Festival met vier producties genomineerd voor een Gouden Kalf. Sam de Jong sleepte de Tuschinski Award in de wacht voor zijn afstudeerfilm Magnesium, door HUMAN onlangs op tv uitgezonden. Marjoleine Boonstra won de UPC Innovatie Prijs voor Keep on Steppin’.

Genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Documentaire:
Jeroen Jeroen van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster
Uit het juryrapport:
Wederom blijkt bij dit makersduo de kracht van hun observatievermogen. Het samengaan van de nodige betrokkenheid en de noodzakelijke afstandelijkheid geeft een schitterende balans in het kijken naar de verstandelijk gehandicapte Jeroen, zijn begeleider en zijn moeder. De dramatische lading die hieruit voortvloeit boeit van begin tot eind. Een film zonder commentaar met louter beschouwing, lijkt soms eenvoudiger dan het is. Bij deze documentaire is dat bijzonder goed gelukt en sorteert het een maximaal effect.

Immer Fernweh. Das Kunstlerleben der Johanna Kaiser van Peter Delpeut.
Uit het juryrapport:
‘Immer Fernweh’ is een film over het niet-aflatende verlangen naar een ander leven. Een film over onderdrukte passie die naar buiten komt in de vorm van kleur en penseelstreken. Maar deze documentaire over de Oost-Duitse kunstenares Johanna Kaiser, die pas na haar zestigste begon te schilderen, is meer dan een ontroerend portret over de kracht van kunst. Door een stijlmiddel toe te voegen aan het palet dat de filmmaker ten dienste staat om zijn verhaal te vertellen, tilt Delpeut de film uit boven het genre van het kunstenaarsportret. Met zijn tegelijk speelse en intelligente gebruik van geschreven tekst in de film – letters, woorden, zinnen – wordt dit portret van Johanna Kaiser niet alleen zelf kunst, maar betekent het tegelijkertijd een verrijking van de documentaire filmtaal.

Genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste televisiedrama 2012
De Hoer en het Meisje van Martijn Maria Smits
Uit het juryrapport:
In ‘De Hoer en het Meisje’ worden we meegetrokken in de zwarte wereld van de vrouwenhandel. De jonge Elena, een prachtige rol van de Duitse Tanja Otolski, is terechtgekomen in de onvrijwillige prostitutie. Daar komt ze voor de keuze te staan een klein meisje te redden of haar eigen relatieve veiligheid en die van haar zoontje in de Oekraine te beschermen. Dit duivelse dilemma wordt dankzij de makers en het indringende spel van de acteurs adembenemend in beeld gebracht. Tegen de achtergrond van het grauwe decor van de werkelijkheid en de verstikkende onmacht van Elena, is de relatie tussen haar en het kleine meisje van een wonderbaarlijke schoonheid.

Genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Scenario 2012:
Doodslag van Pieter Kuijpers. Het scenario voor de film is geschreven door Marcel Lenssen.
‘Doodslag’ gaat over een ambulancebroeder die tijdens zijn werk te maken krijgt met asociaal gedrag. In de film van de Tegelse regisseur Pieter Kuijpers spelen Theo Maassen en Gijs Scholten van Aschat mee.

Tuschinski Award 2012 voor Magnesium van Sam de Jong
De Tuschinski Award is voor de regisseur van de beste afstudeerfilm 2012 en bestaat uit een bedrag van 5.000 euro, beschikbaar gesteld door Pathe Theatres BV. Sam de Jong ontving deze voor zijn korte film Magnesium, waarin een jonge turnster een abortus overweegt tijdens de voorbereiding voor een toernooi, waarin zij gevolgd wordt gedurende de verplichte wachttijd van vijf dagen.

UPC Innovatie Prijs voor Keep on Steppin’ van Marjoleine Boonstra.
De juryvoorzitter van de NFF Online Competitie, Tim Murck, heeft gisteren de winnaars bekendgemaakt. Marjoleine Boonstra – filmmaker bij HUMAN – won de UPC Innovatie Prijs voor ‘Keep on Steppin’, een crossmediaal project dat bestaat uit vijf korte films, een iPad applicatie, een website, een boek en een fototentoonstelling. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €2.500,-.

Nog een succesje: Morgan Knibbe (afgestudeerd aan de Nederlandse Film en Televisie Academie) kreeg een documentaire Wildcard uitgereikt door het Nederlands Filmfonds. Knibbe won de Wildcard voor zijn documentaire ‘A Twist in the Fabric of Space’, door HUMAN als Filmlab uit te zenden zondag 18 november ’s nachts om 02.15 uur op Ned 2. De winnaar krijgt ieder 40.000 euro om zonder restricties een nieuwe documentairefilm te maken onder begeleiding van een producent en een regiecoach. Hiermee wil het Fonds nieuw talent stimuleren dat net is afgestudeerd.

Op de foto: Jeroen. Foto door Gert Jan Miedema.