‘Biologen moeten de filosofie overnemen van de filosofen’

Datum: 2 februari 2009 Bron: Reine Rek, redactie Human.nl
‘Biologen moeten de filosofie overnemen van de filosofen’

De ethiek moet worden bestudeerd door biologen in plaats van filosofen. Dat stelde primatoloog Frans de Waal op vrijdag 30 januari tijdens een symposium van de Universiteit voor Humanistiek (UvH).

De bijeenkomst werd gehouden ter ere van het twintigjarig bestaan van de UvH. De universiteit zet dit nieuwe jaar in het teken van ontwikkelingen in de exacte wetenschappen die voedend zijn voor de humanistiek als nieuwe menswetenschap.

Evolutionaire voorouders
Dit was ook het uitgangspunt voor het symposium, getiteld ‘Biologie en ethiek: naar een nieuwe dialoog’. Volgens speciale gasten De Waal en primatoloog/antropoloog Sarah Blaffer Hrdy lijken we veel meer op onze evolutionaire voorouders dan we misschien verwachten. Blaffer Hrdy, De Waal en filosoof Patricia de Martelaere werden een dag eerder benoemd tot eredoctores aan de UvH.

Op het symposium hield De Waal een betoog waarin hij met name zijn laatste boek De aap en de filosoof samenvatte. Volgens de bioloog en primatoloog wordt te vaak alleen de aandacht gelegd op de ‘kwade’ eigenschappen die we hebben meegekregen van onze evolutionaire voorouders.

Mens en dier
Met zijn onderzoek laat hij zien dat we ook onze ‘goede’ eigenschappen kunnen terugvinden bij onze aapachtige familieleden zoals de chimpansee. Waar we misschien zouden willen dat de menselijke mogelijkheid om ethisch te denken en handelen een definitieve scheidslijn tussen mens en dier vormt, laat De Waal zien dat er veel meer sprake is van continuïteit tussen mens en dier.

De overige aanwezige filosofen dachten verschillend over de status van de ethiek. Waar Johan Braeckman en Marcus Düwell ethiek nog als een mensen domein zien, leken Janet Radcliffe Richards en Rosi Briadotti het dier in ons het veld van de ethiek te laten betreden.

De Waal stelde zelfs dat biologen de filosofie van de filosofen moeten overnemen. “Wat er tot nu toe is gefilosofeerd moeten we in een la leggen. We halen het er later wel weer uit.”

Op de foto: Frans de Waal
.