De oudste moeder van Nederland

Datum: 21 maart 2011
De oudste moeder van Nederland

Tineke Geesink, een alleenstaande vrouw uit Harlingen, is vandaag de oudste moeder van Nederland geworden. Vanmorgen om 09:48 beviel zij van een gezonde dochter, Meagan. NOS-verslaggever Martijn Bink en HUMAN volgen Tineke in haar zoektocht naar geluk.

Nog voor het kindje geboren is, is Tinekes omgeving in rep en roer. Tineke heeft de eiceldonatie uit laten voeren zonder dat iemand in haar naaste omgeving daarvan op de hoogte was. Familie en vrienden zijn diep geschokt. Hoe kan ze dit doen? Heeft ze wel over de consequenties nagedacht? Hoe moet het verder met het meisje als Tineke onverhoopt geen tachtig wordt? Waarom in hemelsnaam?!

Documentaire
Tineke Geessink is ‘Tante Tienka’. Aangetrouwde tante van regisseur en verslaggever Martijn Bink (NOS). Om haar kind zo ongestoord mogelijk ter wereld te kunnen brengen – weg van de mediahype en ethische discussies – heeft Tineke besloten om haar verhaal exclusief aan hem te vertellen.  In coproductie met HUMAN maakt hij de documentaire ‘meer dan gewenst’ over haar zoektocht naar geluk.

Wat bezielt Tineke?
Tineke Geesink wordt een jaar lang gevolgd, vanaf de laatste twee maanden van haar zwangerschap tot het moment dat het kleine meisje (symbolisch) op eigen benen staat. Regisseur Martijn Bink gaat op zoek naar het antwoord op de vraag wat haar bezielt. Wat is de diepere beweegreden achter deze vergaande stap? Hoe kan een kinderwens zo sterk zijn dat een vrouw alle mogelijke consequenties voor lief neemt? Is het eenzaamheid, onbezonnenheid of… de laatste kans op het ware geluk?

Foto door Hayo Deinum