Dus ik ben… een goede opvoeder

dus-goede

Dus ik ben… een goede opvoeder

Behalve filosoof en programmamaker is Stine Jensen moeder van de zesjarige Vicky. Een duidelijke opvoedmethode heeft ze niet en Stine vraagt zich regelmatig af: doe ik het wel goed? Dit en meer zondag 19 juni in de uitzending Dus ik ben…een goede opvoeder.

Elkaar bekritiseren als ouder is onder vrienden en familie nog vaak taboe. Toch spreken Stines vrienden zich wel openhartig uit over wat ze van haar vinden als moeder. “Stine is zorgzaam, maar ook zorgelijk.” Stine zelf is niet te beroerd om met de billen bloot te gaan.

Opvoedgoeroes

Talloze boeken en opvoedgoeroes schetsen een spookbeeld: we zijn geneigd onze kinderen te veel te verwennen. Opvoeddeskundige en auteur van Het verwende kind syndroom Willem de Jong spreekt van ‘tefal-jongeren, het kleine keizer-syndroom, depressies en een laag zelfbeeld’. Verwennen is blijkbaar niet zo onschuldig. Misschien wordt het tijd om de denkbeelden van Rousseau (“Je moet het kind alles zelf laten ontdekken”) en Kant (“Een mens is pas een mens door zijn opvoeding”) weer eens tegen het licht te houden.

Gedisciplineerd

In de Franse cultuur worden kinderen behoorlijk gedisciplineerd opgevoed. Fransen zeggen makkelijker ‘non’ tegen hun kinderen. Kinderen gooien er niet met eten, ze eten met mes en vork en ze luisteren naar hun ouders. Benijdenswaardig, maar hoe krijgt Stine dat thuis voor elkaar? Samen met Oriane Boyer, gespecialiseerd in communicatie tussen ouder en kind, komt Stine tot een ontwapenende ontdekking. En een gevoelige bekentenis.

Uitzending: zondag 19 juni 2016, 20.15 uur op NPO 2

Debat in De Balie

Op 22 juni vindt er een debat plaats in de Balie. Met filosoof Maarten Doorman, Abdelkader Benali, Phaedra Werkhoven en anderen.

Picture of Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten