“Een artistieke vertaling van omgaan met eindigheid’

oude-kerk

“Een artistieke vertaling van omgaan met eindigheid’

Dat de Oude Kerk en het Humanistisch Verbond samenwerken met de tentoonstelling Once in a Lifetime over ‘leven en vergankelijkheid’ is vrij logisch, vertelde Boris van der Ham vanmiddag in zijn toespraak tijdens de feestelijke opening voor genodigden. We vinden elkaar in de artistieke vertaling van het omgaan met de eindigheid. Morgen opent de tentoonstelling voor publiek. (12 mei-28 augustus).

Op de website van de Oude Kerk staat: “De Oude Kerk legt in haar programma’s verbindingen tussen erfgoed en kunst, verleden en heden; en zij biedt zo gelegenheid tot contemplatie en verwondering en versterkt het huidige kunstaanbod.” Dus dat de Oude Kerk en het Humanistisch Verbond samenwerken in deze tentoonstelling rond het thema ‘vergankelijkheid’ is eigenlijk vrij logisch, meent Van der Ham.

“We vinden elkaar in het belang van de artistieke vertaling van het omgaan met de eindigheid. Wat u vandaag ziet is een unieke samenwerking tussen de Oude Kerk, curator Nina Folkersma en het Humanistisch Verbond. Ik ben zeer onder de indruk van de expertise van hen. De geëxposeerde werken resoneren met het gebouw zegt Folkersma terecht.”

YOLO

Van der Ham:”De kunstwerken staan op zichzelf, die mag en moet u vooral interpreteren zoals u dat zelf wilt. Het gaf mij persoonlijk in ieder geval stof tot nadenken. Bij voorbeeld het besef je open te stellen voor de verrassende schoonheid van een zinrijk ogenblik. Ik vind het enorme werk ‘Untitled. Lives were changed’ bijvoorbeeld erg sprekend.Jongeren in extase op de een dansvloer staan: YOLO, you only live once. In die extase kan ook een vlucht zitten. In plaats van echt het leven in de ogen te zien, kan het ook ontaarden in een tunnelvisie op jeugd en verjonging.”

Zeepjes

Een ander werk vandaag op Once in A Lifetime toont een verzameling oude gebruikte zeepjes. Van der Ham”Ik vind dat ook een prachtig beeld. Ik heb nog het bestek van mijn moeder, en een jasje van mijn vader. Het onttrekt hen voorlopig, nog even, aan de totale verdwijning. Ze zijn er nog een beetje.”

Veerkracht

Van der Ham gaat in zijn toespraak kort in op de link tussen humanisme en het thema. “Het humanisme heeft altijd geprobeerd de tragiek van het leven niet te ontkennen, maar er mee om te gaan. Niet door hulp van bovenaf in te roepen of te hopen op een verzoening in het hiernamaals, maar door medemenselijk te zijn, door elkaar bij te staan, door mensen in hun pijn, serieus te nemen en te erkennen, en door onszelf steeds weer naar de concrete situaties terug te roepen.
Medemenselijkheid, de herkenning in iemand anders, maakt ons veerkrachtig.Vandaar dat het Humanistisch Verbond veel doet op het gebied van mentale zorg, goed ouder worden, en de begeleiding van mensen van alle leeftijden in de omgang met levensvragen. Bijvoorbeeld in het onderwijs.”

Publieksprogramma

Op zaterdagen zal het Humanistisch Verbond de komende maanden wandelgesprekken organiseren met denkers en filosofen om met bezoekers over de kunst en het thema te spreken. Daarnaast zijn er filmavonden en lezingen worden. Ga naar onceinalifetime.nu om te zien wat wordt aangeboden.

Once in A Lifetime is een unieke samenwerking tussen de Oude Kerk, curator Nina Folkersma en het Humanistisch Verbond. Van 12 mei tot en met 28 augustus in de Oude Kerk te Amsterdam. Once in a Lifetime stelt de bezoeker in staat om na te denken over de eindigheid van het leven. Omgaan met onze eigen sterfelijkheid is allerminst gemakkelijk, tegelijkertijd is het besef van eindigheid ook een voorrecht en een bron van kracht.  

Picture of Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten