Met gentech is honger niet zomaar de wereld uit

Datum: 31 mei 2017 Bron: Hivos
Met gentech is honger niet zomaar de wereld uit

 

Alle kleinschalige boeren in Afrika aan de GMO technologie en de honger is de wereld uit, als we Hidde Boersma mogen geloven tenminste. Boersma publiceerde op 20 mei in de Volkskrant een hartstochtelijk pleidooi voor genetisch gemodificeerde gewassen. Hivos vindt dat zijn focus op de ‘techno-fix’ getuigt van tunnelvisie die de complexiteit van landbouw- en ecosystemen negeert en de onafhankelijkheid en zelfstandigheid van boerengemeenschappen ondergraaft. Hivos kreeg in de Volkskrant ruimte voor een antwoord.

In zijn betoog voor het promoten van genetisch gemodificeerde gewassen verwijt Hidde Boersma tegenstanders, waaronder NGOs, dat zij met hun verzet ertegen de honger in stand houden. Een stevige uitspraak, want wij zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen voor hardnekkige problemen, zoals honger. Maar één ding hebben we wel geleerd: magic bullets bestaan niet, ook al zouden we dat graag wensen. Een complex probleem zoals honger los je niet op met gentechnologie.

Katoen
Waar genetische modificatie in veel gevallen op de korte termijn een productie-verhogend effect heeft, hoeven we met Boersma echter niet de illusie te koesteren dat het de heilige graal is die alle problemen doet verdampen. Kleinschalige, conventioneel producerende boeren in lage- en middeninkomenslanden maken inderdaad, in veel gevallen gesteund door overheidsfinanciering, vaak flink gebruik van pesticiden. Gentech gaat dit alleen geenszins oplossen. Boeren in Burkina Faso die gemodificeerde ‘BT katoen’ plantten hoefden minder te spuiten en zagen hun oogst in het eerste jaar aanzienlijk groeien. In het tweede en derde jaar moesten ze weer beduidend meer spuiten om tot een betere oogst te komen. Logisch: bacteriën en andere ziektemakers passen zich ook aan. Helaas voor de boeren zaten ze toen wel aan een meerjarig contract met Monsanto vast; terug bij af én met het hoofd in de financiële strop.

Lees verder op de website van Hivos.