Help Raif Badawi vrij te komen

badawi-s

Help Raif Badawi vrij te komen

Op vrijdag 17 juni 2012 werd Raif Badawi in Saoedi-Arabië gearresteerd vanwege religiekritische uitspraken op het online forum ‘Saudi Arabian Liberals’.  De rechter veroordeelde hem tot 10 jaar cel, 1000 stokslagen en een hoge geldboete. Vier jaar later zit hij, ondanks voortdurende internationale actie, nog altijd gevangen. Laat je stem horen en eis zijn vrijlating via mail of twitter aan Koning Salman.

Door Paulien Boogaard

Uitspraken en acties gedaan in de Arabische lente zijn, vaak veel later, zwaar bestraft. Zo ook bij Badawi. Op zijn site wilde hij de discussie stimuleren over tal van zaken in het land, waaronder de allesbepalende invloed van de geestelijkheid. Dat was al heel dapper in de tijd. Maar wijlen koning Abdullah stelde atheïsme in 2014 zelfs strafbaar onder de anti-terrorismewet. Daardoor kan nu religiekritiek tot de doodstraf kan (weg) leiden.

Teugels

King Salman, die hem opvolgde, trekt de teugels nog strakker aan. Alleen dit jaar hebben al meer dan 100 mensen doodstraf gekregen, door kruisiging, onthoofding et cetera, voor allerlei ‘vergrijpen’. Mensen worden al gearresteerd voor een  tweet over bijvoorbeeld het recht van vrouwen om auto te rijden,
 
Volgens Badawi’s vrouw Ensaf Haider, die met hun drie kinderen naar Canada gevlucht is en internationaal onophoudelijk actie voert voor zijn vrijlating, gaat het slecht met Badawi’s gezondheid. Afgelopen week ging hij nog in hongerstaking, omdat hij niet naar het ziekenhuis gebracht werd terwijl hij pijnlijke nierproblemen had. Inmiddels heeft hij wel medische hulp.
 
Behalve Badawi zitten ook vele anderen gevangen.  Zo is mensenrechtenactivist en advocaat van Badawi Waleed Sami Abulkhair voor vijftien jaar gevangen gezet. En wil Saoedi-Arabië de 21-jarige Ali Mohammed al-Nimr onthoofden en kruisigen, omdat hij op z’n 17de deel zou hebben genomen aan een anti-regeringsdemonstratie.

Strijd voor vrijheid

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond zegt: “we moeten deze vrijheidsstrijders steunen zoveel we kunnen .We leven in één wereld.  Hun strijd voor vrijheid is ook onze strijd. Het Humanistisch Verbond brengt het lot van Badawi en vele andere kritische vrijdenkers, humanisten en atheïsten met regelmaat onder de aandacht van nationale politici en met de internationale humanistische beweging ook bij de EU en de VN.

Badawi citeerde in zijn blog Albert Camus, de Franse intellectueel. “De enige manier om om te gaan met een onvrije wereld, is zo vrij te worden dat je bestaan een daad is van rebellie.”
We hopen dat hij zijn bestaan snel veilig met zijn vrouw en kinderen kan voortzetten.

Kom in actie!

Steun de actie van Pen

of stuur een tweet aan -koning Salman. Bijvoorbeeld. Please,@KingSalman @MOISaudiArabia release @raif_badawi.You already took 4 years of his life for his opinion #FreeRaif

Meer weten

 Een deel van Badawi’s gewraakte uitspraken is bijeen gebracht in het boekje: 1000 stokslagen voor de vrijheid.  Leven en laten leven in het huidige Saoedi-Arabië. http://www.humanistischverbond.nl/nieuws/boek-1000-stokslagen-voor-de-vrijheid.  Het is in vele talen vertaald, ook in het Nederlands

 Kijk naar de korte film hieronder over de onvrijheid en onderukking in het land dat een bondgenoot is van het westen.

Picture of Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten