Hivos: Zonder vrouwen geen vrede

zonder-vrouwen

Hivos: Zonder vrouwen geen vrede

De Syrische Rajaa Altalli is een vrouwenrechtenactiviste in hart en nieren. Ze doet haar werk vol overgave, omdat ze de dringende noodzaak voelt. Makkelijk is dat niet, in een land waar sinds 2012 een verwoestende burgeroorlog woedt die minstens 500.000 levens heeft geëist en ruim 4 miljoen mensen op de vlucht heeft gejaagd. Sinds deze zomer lijkt de Syrische burgeroorlog zijn laatste fase in te gaan. Waarom zijn vrouwen zo belangrijk in het vredesproces? En wat doet Hivos om hen daarin te steunen?

Rajaa Altalli werd geboren in Syrië en maakte het Assad regime van dichtbij mee. “In 1992 werd mijn vader opgepakt, ik was toen 12. We hadden geen idee waar hij was en later kwamen we erachter dat hij gemarteld werd. Ik besloot toen dat ik nooit in de politiek of in het publieke domein wilde werken. Veel te gevaarlijk.” Maar dat veranderde in 2011 toen de revolutie begon. “Toen kon ik niet anders. Ik wilde het verhaal vertellen van de dappere Syrische mannen en vrouwen die ik de straat op zag gaan in hun roep om democratie.” Ze woonde op dat moment in Amerika, maar gooide het roer radicaal om en werd een van de oprichters en directeuren van het Center for Civil Society and Democracy (CCSD). Ze is ook een van de 12 leden van de vrouwelijke adviesraad van de speciaal VN-gezant voor Syrië. “Onze belangrijkste eis is dat in ieder politiek orgaan minimaal 30 procent van de medewerkers vrouw is.”

54 procent van de bevolking is vrouw

Rajaa is ervan overtuigd dat vrouwen een essentiële rol te spelen hebben in het creëren van duurzame vrede. “In Syrië is 54 procent van de bevolking vrouw. Velen hebben hun man verloren en hebben zelf het heft in handen moeten nemen in hun gezin en in hun lokale gemeenschap. Ze realiseren zich vaak niet eens dat zij echte leiders zijn. Vrouwen zijn de drijvende kracht achter duurzame vrede. Zonder vrouwen geen democratie, geen mensenrechten, geen veiligheid. Hoe moet er ooit vrede komen en blijven, als je de helft van de bevolking buitensluit?”

“Hivos is een belangrijke partner voor CCSD. Ze steunen ons niet alleen financieel, maar ook met kennis en contacten. Ze zijn bereid om alle informatie te delen en zo vullen we elkaar prachtig aan.” Hivos steunt de projecten van CCSD van harte, omdat wij net als Rajaa geloven in de belangrijke rol die vrouwen spelen om positieve verandering tot stand te brengen. Ook onder moeilijke omstandigheden zoals in Syrië, staan we 100 procent achter mensen die werken aan een betere toekomst.

Picture of Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten