‘Ik schreef rustig mijn sterfdatum op’

schreef-rustig

‘Ik schreef rustig mijn sterfdatum op’

“Nee hoor, geen moeilijke vraag. Ik schreef rustig mijn sterfdatum op. Ergens in juni 2043. Ik ben dan 85.” Peter Boer schreef zijn Curriculum Illusione tijdens de workshop CI in de Oude Kerk te Amsterdam. Hij sloeg vier piketpaaltjes en verraste zichzelf met de structuur die hij aanbracht.

De tentoonstelling Once in a Lifetime drijft op een kunstwerk. Dat van Eric Wie. Hij bedacht het Curriculum Illusione (CI), dat in tegenstelling tot het Curriculum Vitae niet achteruit, maar vooruit kijkt. Je prikt je sterfdatum en vult de tijd die je rest in. Met belangrijke gebeurtenissen, dromen en wensen. Maar ook met minder fraaie dingen als het verlies van je relatie, werk of goede vriend. Het CI inspireerde Nina Folkersma, curator bij het samenstellen van de tentoonstelling die het Humanistisch Verbond samen met de Oude Kerk maakte over leven en vergankelijkheid.

Balans

Peter Boer nam deel aan de workshop omdat hij op een punt in zijn leven is beland waar hij de balans wil opmaken. “Hoever ben je nu, waar sta je en wat wil je nog?”
“Ik zag er eerlijk gezegd wel een beetje tegenop,” bekent Boer. ”Ik ben niet zo’n held in groepen.” Maar zijn nieuwsgierigheid, behoefte te kijken hoe het CI werkt en zin om de balans op te maken, waren sterker. Daar gaat ook het boek over dat hij nu schrijft en dat vorm kreeg in de jaren dat hij naast freelance journalistiek werk ook heel ‘basaal’ werk ging doen. Als postbode liep hij uren door de stad en had daardoor tijd om na te denken en zijn roman vorm te geven. Of het CI letterlijk in het boek verschijnt weet hij nog niet, maar het helpt hem wel een lijn te maken en piketpaaltjes te slaan.

Het laatste paaltje is uw sterfdatum, wanneer is dat?
“Ik vond dat geen moeilijke vraag en schreef het rustig op: juni 2043. Mijn vader werd 83, mijn moeder leeft nog en is 87 jaar.”

Heeft u uzelf verrast met uw CI?
“Wat me vooral verraste was, dat als je zo diep over je levenslijn nadenkt, je er wat structuur in aanbrengt. Je slaat piketpaaltjes. Vier om precies te zijn. Door zo’n workshop ben je veel bewuster, serieuzer en diepgaander bezig met de plannen die je hebt.”

Wanneer is het eerste piketpaaltje?
“Nog dit jaar. Ik wil in 2016 mijn boek voltooien. En dan wil ik nog een boek gaan schrijven. Mijn moeder heeft Alzheimer en dat houdt me bezig. Nadat ik haar bezocht heb, leg ik al belangrijke dingen vast over dat proces.”

Wat heeft het CI u opgeleverd?
“Toen ik dertig werd, stuurde ik mijn vrienden een kaartje met de tekst What are you doing the rest of your life?” Zij vonden dat deprimerend. Ik niet, ik vroeg me het toen werkelijk af. Ik wist het echt niet. Als ik nu kijk naar wat er sindsdien gebeurd is, zie ik dat me heel veel is gelukt, zie ik er een lijn in en merk ik dat ik het nu wel weet. En verder houd ik mijn fysieke CI eraan over. In een dichtgeplakte enveloppe, die dicht moet blijven tot de datum die ik erop geschreven heb. Maar ik hoef hem niet open te maken om te weten wat er in staat: het zit in mijn hoofd.”

Zelf een Curriculum Illusione schrijven?

Kom dan op zondag 26 juni naar het Mag Het Licht Aan Festival in Amsterdam. Deze CI wordt gegeven door humanistica Leoni van de Water. Doe mee!

Picture of Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten