Negen maanden gevangen door IS

Datum: 19 januari 2017 Bron: Hivos
Negen maanden gevangen door IS

Nofa’s ontluisterende verhaal, opgetekend door Hivos.

Ze willen vrouwen voor seks, dood hebben ze niets aan hen.

Op 2 augustus 2014 schrok Nofa (23) wakker van de telefoon die maar bleef overgaan. Het was twee uur ’s nachts. Haar broer nam de telefoon op en riep dat iedereen zich zo snel mogelijk moest aankleden en de belangrijkste dingen in een tas moest doen. IS was een naburig dorp binnengedrongen: ze moesten vluchten, en snel. Zij, haar moeder, zus en twee broers.

Nofa keek nog even vlug om omdat ze het huis misschien nooit meer zou terugzien. Uren liepen ze, richting de bergen, ’s nachts richting de Shingal berg. Onderweg kwamen ze honderden vluchtende mensen tegen, huilende vrouwen en kinderen, die vertelden dat hun mannen waren meegenomen of geëxecuteerd. Sommigen hebben dit zelfs voor hun ogen en de ogen van hun kinderen zien gebeuren.

Toen ineens – het was inmiddels middag geworden – kwamen vier pickups aan en sneden de mensen af. Strijders sprongen uit de auto, met automatische geweren en hun gezichten bedekt, en trokken de mannen mee. Vrouwen en kinderen werden in andere pickups achterin gezet. Ze zagen hoe hun broers, vaders en zonen werden meegenomen en de pickups wegscheurden. Nofa, haar zus, en haar moeder werden meegenomen naar het centrum van de stad Shingal.

Slaaf vanaf zeven jaar
“We werden in een zaal gestopt waar enkele strijders rondliepen, schreeuwend dat de vrouwen zich tot de Islam moesten bekeren. Dat ze vanaf nu geen Yezidi, geen duivelaanbidders, meer zijn. Enkele uren later kwamen zeker vijf IS strijders de zaal binnen. Vrouwen en kinderen werden meegesleurd naar buiten. Een moeder smeekte of ze bij haar zeven jaar oude dochtertje mocht blijven. Meisjes die ouder dan zeven zijn kunnen volgens de mannen ook als slaaf worden verkocht, zij zijn al rijp om te dienen. De mannen sloegen op haar in en sleuren haar naar buiten. We hadden geen idee waar ze mee naar toe zijn genomen. Als we daarnaar vroegen, dan werden we hard geslagen. Ze vertelden ons dat alle mannen waren geëxecuteerd. Maandenlang heb ik gedacht dat mijn broers dood waren. De strijders bleven maar herhalen: ‘Vergeet jullie familie, jullie zijn nu onze slaven.’

“Uren later werden we in bussen gezet en naar Mosul gebracht. Daar aangekomen werden we een groot gebouw ingeduwd, met drie verdiepingen, en alle kamers zaten vol vrouwen. Er waren zeker tweeduizend vrouwen, uit verschillende dorpen. Vrouwen uit twee dorpen, Kani en Solag, vertelden ons dat de mannen voor hun ogen en de ogen van hun kinderen zijn geëxecuteerd. “Als de kinderen wegkeken werden ze geslagen. Ze werden gedwongen om te kijken hoe hun broers, vaders en grootvaders in rijen werden gezet en in de rug werden neergeschoten.”

“De klanken van de Koran, de hele dag door luid door het gebouw. We moesten de Koran leren lezen en vijf keer per dag bidden, zoals goede moslims ook deden. Veel van de vrouwen accepteerden dit niet. Als je niet wilde bidden werd je met stokken zo hard geslagen dat je wel neerknielde. Iedere dag kwamen er strijders naar het gebouw. Ze konden kiezen wie ze wilden. Sommigen werden meegenomen voor een nacht, andere voor een langere, onbepaalde tijd.

Lees de rest van Nofa’s verhaal op de website van Hivos.

Nofa woont nu in Duitsland waar ze meedoet aan een rehabilitatieprogramma voor Yezidi’s dat hen therapie en onderdak voor twee jaar geeft. Daarna is het mogelijk om in Duitsland te blijven. Ze leert nu Duits en daarna wil ze bouwkunde studeren, daar droomde ze als klein meisje al van.

Hivos werkt samen met partnerorganisatie EMMA die gevluchte Yezidi’s opvangt in een speciaal ingericht centrum. Daar krijgen ze psychische hulp en er wordt geprobeerd de blik voorzichtig weer op de toekomst te richten. Die ondersteuning is van onschatbare waarde. Want wanneer de vrouwen hun vrijheid terug hebben, zijn hun problemen nog lang niet voorbij.

Ook Nieuwsuur besteedde op 5 januari 2017 aandacht aan het verhaal van Nofa. Bekijk het volledige item hier.

Wil je ook bijdragen aan de opvang van Yezidi vrouwen die ontsnapt zijn aan IS? Dat kan dan hier op de website van Hivos. Alvast bedankt voor je steun!