Nieuw humanistisch fonds voor idealisten

humanistisch-verbond

Nieuw humanistisch fonds voor idealisten

De wereld in en rond Amsterdam beter, menswaardiger én humanistischer maken. Dat was de diepe wens van een royale gever die een deel van zijn erfenis naliet voor besteding voor de afdeling Amsterdam van het Humanistisch Verbond. Het door de afdeling ingestelde Humanisme Fonds Amsterdam zorgt ervoor dat het geld zorgvuldig besteed wordt. U kunt vanaf nu uw voorstel indienen.

“Natuurlijk waren we overdonderd door deze geste”. Een bedrag van enkele honderdduizenden euro’s mag besteed worden aan humanistische projecten ten behoeve van het humanistisch verbond Amsterdam. “Onze oproep aan de Amsterdammers is: Grijp uw kans met uw idee! De ideeën die het beste voldoen aan de eisen maken een kans op realisatie,” aldus voorzitter HVAA, Theo Veltman.

Transparant

“Het is een geweldige kans. Tegelijkertijd voelt het ook als een grote verantwoordelijkheid. Daarom willen we zo zorgvuldig mogelijk en zo transparant mogelijk zijn en alle mensen met goed ideeën gelijke kansen geven. Daarvoor was het Humanisme Fonds Amsterdam – met een helder procedure voor projectvoorstellen – nodig“.

De uitdrukkelijke wens van de gulle gever was om projecten te financieren in Amsterdam-Amstelland. Dat is een harde eis vinden Veltman en Hermsen. “Het kan zijn dat een project ook een werking heeft buiten Amsterdam. Dat is geen reden tot afwijzing van een plan voor een project“ aldus penningmeester HVAA, Stefan Hermsen.


Hoe dat geld te verdelen?

Het bestuur HVAA heeft een focus in haar handelen, namelijk: “mensen te interesseren, te stimuleren na te denken en te handelen vanuit de persoonlijke component (uw normen en waarden; uw wereldbeeld) en de maatschappelijke component (normen van u en mij; van ons)”.
Daarom vond het bestuur HVAA dat Amsterdammers, leden en niet leden, de verdeling van dat geld zouden moeten kunnen invullen met hun ideeën.

De indiening en de beoordeling van de ideeën moet zorgvuldig zijn, transparant en navolgbaar. Om die reden is een Humanisme Fonds Amsterdam (HFA) ingesteld. Dat is een werkvorm met een bestuur. Er is een aanvraagprocedure gemaakt, waarin onder andere om een projectplan gevraagd wordt.

Ook zijn er beoordelingscriteria.

  • Iedereen kan meedoen: particulieren en bedrijven, leden van het Humanistisch Verbond en niet-leden.
  • Uiteraard wordt er goed opgelet dat het geld niet wordt besteed voor commercieel gewin van de indieners.
  • Voor commerciële organisaties gelden ook de bekende eisen bij fondswerving.
  • Het is belangrijk dat het project leidt tot resultaten die concreet en zichtbaar zijn in de Amsterdamse samenleving.

Label

Een ander belangrijk criterium is of het projectidee past bij het humanistische label en resultaten biedt ten behoeve van (de afdeling) Amsterdam. Ook is het natuurlijk mooi als het vernieuwend is. Een project moet idealiter ‘mensen stimuleren, ondersteunen en faciliteren bij het ontwikkelen van zichzelf en anderen in het vinden van kwaliteit van leven die hen past. ‘

Toetsing

Maar wat is precies humanistisch? En wat is een helder, vernieuwend resultaat? Door wie en hoe wordt dat getoetst? Daar is ook een gedegen organisatie voor opgezet.

“Een voorselectiecommissie, bestaande uit leden bestuur HVAA en het hoofdbestuur van het Humanistisch Verbond en drie onafhankelijke leden beoordeelt de projecten in de eerste ronde. Er blijven dan ongeveer 15-20 projectvoorstellen over.
Die worden voorgelegd aan een tweede commissie: de adviescommissie HFA. De onafhankelijke adviescommissie, met deelname van onder meer Alexander Rinnooy Kan, Carolien Gehrels en Job Cohen, adviseert welke plannen gerealiseerd moeten worden met geld uit de erfenis. Nadat er overleg is geweest met de erfgenaam, het Steunfonds, over de voorstellen maakt het bestuur HFA in april 2017 bekend welke projecten gefinancierd worden.

Oproep

Heb jij een idee voor een fantastisch project dat bijdraagt aan het creëren van een menswaardige samenleving? Wil jij Amsterdammers stimuleren en inspireren om zélf te denken en samen te leven? Dan is dit je kans!

Ga  nu naar www.humanismefondsamsterdam.nl en dien nu je projectaanvraag in. Dat kan nog tot 30 september

Ik heb een idee! Wat nu?
Heb je een mooi idee, maar weet je niet precies hoe je het wil uitwerken? Of heb je dat al vrij scherp, maar heb je behoefte aan advies over hoe je een plan schrijft of bepaalde aspecten daarvan? Kom dan naar een van de informatiebijeenkomsten.

  • 9 juli van 13:00 – 15:00 op de Weteringschans 259, Human-gebouw, Amsterdam
  • 21 augustus van 12:15 – 14:00, College Hotel, Amsterdam (voorafgaand aan het Humacafé. de zomerborrel HVAA)
Picture of Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten