Ontwikkelingssamenwerking als migratiestopper?

ontwikkelingssamenwerking-migratiestopper

Ontwikkelingssamenwerking als migratiestopper?

Door: Hivos algemeen directeur Edwin Huizing

Tot twee keer toe klapte de kabinetsformatie op het thema vluchtelingen en migratie. Een complex én urgent onderwerp, zoals de niet aflatende beelden van opeengepakte mensen in rubberbootjes op de Middellandse Zee bewijzen. Wat zou er straks op dit punt uit de black box van de formatie kunnen rollen nu GroenLinks is verruild voor de ChristenUnie?

De kans op ‘Turkije-deals’ om migratiestromen uit Afrika tegen te gaan is vermoedelijk groot. Net als de kans dat ontwikkelingsgeld zal worden ingezet voor intensievere grensbewaking in Afrikaanse landen en voor de opvang van eerstejaars asielzoekers, wat nu al volop gebeurt.

Dat is drie keer onverstandig. Ten eerste, als het toekomstige kabinet met dat laatste doorgaat, blijft er minder geld over voor structurele ontwikkelingssamenwerking waaronder het aanpakken van oorzaken van conflict en migratie. Iets wat niet alleen volgens Hivos en andere NGOs maar ook volgens de verkiezingsprogramma’s van CDA, ChristenUnie en D66 veel meer aandacht zou moeten krijgen. Ten tweede is het niet te hopen dat de basisgedachte hoofdzakelijk uitgaat naar het opwerpen van fysieke barrières en het tegenhouden van mensen. De Turkije-deal laat zien dat dit in bepaalde omstandigheden weliswaar effect kan hebben, maar legt ook de onmacht van EU lidstaten om zélf problemen aan te pakken pijnlijk bloot en ondermijnt de geloofwaardigheid van de Europese Unie als hoeder van mensenrechten. Tenslotte, ontwikkelingshulp gebruiken voor ‘migratiemanagement’, zoals het uitrusten van Afrikaanse douanediensten met opsporingstechnologie en ander materieel dat tegen burgers kan worden gebruikt, is oneigenlijk. Het businessmodel van douaniers, die niet zelden verdienen aan mensensmokkel, ondermijn je er bovendien niet mee.

Nee, in plaats van krampachtig migratiestromen te willen stuiten met geld dat nota bene bedoeld is voor positieve verandering, zouden de fractievoorzitters op het Hilversumse landgoed De Zwaluwenberg moeten nadenken over ontwikkeling en meer kansen voor jongeren in Afrika. Dat biedt op de langere termijn meer perspectief voor iedereen.

Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten