‘Overheid gebruikt verkeerd gereedschap bij opvoedkwesties ’

‘Overheid gebruikt verkeerd gereedschap bij opvoedkwesties ’

‘Overheid gebruikt verkeerd gereedschap bij opvoedkwesties ’

De overheid pakt het opvoedingsvraagstuk verkeerd aan, stelt Annemarie Geelhoed van HVO. ‘Voer geen controle uit, maar geef ouders juist waardering.’

Deze week maakte Rotterdam bekend dat het middels ‘opvoedingsdebatten’ wil uitzoeken wat de opvoedingsnormen in de stad moeten zijn. Daarin komen vragen aan bod als: krijgt een kind genoeg te eten? Spreekt het voldoende Nederlands en gaat het wel op tijd naar bed? 

De les lezen
Volgens Geelhoed, die zich bij HVO (humanistisch centrum voor opvoeding en onderwijs) onder andere bezighoudt met de communicatie tussen ouders en kinderen, wordt met het stellen van zulke vragen de doelgroep niet bereikt. “Niemand wil de les gelezen worden. Het is een taboe om hulp te vragen bij opvoeden. Dus ouders die problemen ervaren bij het grootbrengen van hun kind, zullen niet snel naar zulke bijeenkomsten komen.” 

Waardering
Het initiatief voor het stadsdebat in Rotterdam sluit volgens de opvoeddeskundige aan bij de plannen van minister Rouvoet om kinderen vanaf de geboorte te volgen via een risicoanalyse. “Wil je echt bouwen aan een gemeenschap waarin mensen het gevoel hebben dat ze erbij horen, zoek dan persoonlijk contact, nodig uit en heb achting voor het feit dat ze als ouders de hoofdrol spelen waardering in plaats van controle uit te voeren."
 
Als de opvoeding niet lekker loopt, heeft dat volgens Geelhoed vaak te maken met hoe ouders in hun vel zitten. "Wanneer aan hen oprechte aandacht wordt gegeven, vanuit een werkelijke belangstelling, dan kunnen ze zelfwaardering ontwikkelen om van daaruit hun rol als opvoeder met overtuiging te kunnen vervullen."

Achter de voordeur
Een jaar geleden toonden inspecties een schokkend beeld van het onvermogen van de overheid op de jeugdzorg. Geelhoed erkent dat er grote problemen zijn, maar waarschuwt dat represailles niet helpen. “Dat zijn voor mij geen echte bouwstenen van een samenleving."
 
Veel mensen hebben moeite met opvoeden, merkt ze. "Dat moet uit de taboesfeer worden gehaald. Geef hun de ruimte om vragen te stellen, via een uitnodiging tot samenspraak en reflectie op eigen handelen. Dat kan in de vorm van een cursus over opvoeden. Als opvoedcursussen van stal worden gehaald om ouders van kinderen die ontsporen ‘de les te lezen’ zal deelname een negatieve klank krijgen. Zo bereik je de mensen ‘achter de voordeur’ dus nooit.”

Op de foto: Annemarie Geelhoed

Bron: Redactie Human.nl