‘Aanpak eenzaamheid te vaak oplossingsgericht’

‘Aanpak eenzaamheid te vaak oplossingsgericht’

‘Aanpak eenzaamheid te vaak oplossingsgericht’

Het chatproject van Humanitas is dit jaar weer extra lang geopend met Kerst. Vorig jaar ging de helft van de gesprekken over eenzaamheid. Wees niet te oplossingsgericht, is het advies van socioloog Eric Schoenmakers. |

Ida Prins, vrijwilliger bij het chatproject, signaleert dat veel deelnemers kampen met gevoelens van eenzaamheid. “Wat voor probleem mensen ook hebben, ze ervaren er meestal veel eenzaamheid bij. Bij een ander kunnen ze hun verhaal niet kwijt.”

Te oplossingsgericht
Onderzoek wijst uit dat in Nederland een op de drie mensen last heeft van eenzaamheid. Dat gevoel hoeft overigens niet blijvend te zijn. Vaak kom je er zelf weer uit, zegt socioloog Eric Schoenmakers van de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Mensen zijn enorm veerkrachtig.” 

Schoenmakers doet promotieonderzoek naar de tussenkomst van vrijwilligers bij deze problematiek. “De hulp is nogal vaak oplossingsgericht. Dat is logisch, maar het is niet het enige antwoord.”

De socioloog noemt drie manieren om iets aan eenzaamheid te doen. “Je kunt iemand helpen zijn of haar netwerk te vergroten. Maar je kunt ook iets aan de beleving van het gevoel veranderen, aan het verwachtingspatroon dus. En soms is het beter het probleem tijdelijk naar de achtergrond te verschuiven. Dan hoort het bij een fase, bijvoorbeeld van rouw, waar mensen meestal vanzelf weer uit komen.”

Zelfreflectie
Berusting en het werken aan zelfkennis zijn volgens Schoenmakers onderbelichte aspecten in het bestrijden aan eenzaamheid. “In onze onderzoeken zien we dat mensen behoefte hebben aan zelfreflectie. Ze geven aan dat ze het belangrijk vinden om goed na te gaan wat ze zelf nog wél hebben, in plaats van wat er ontbreekt.”

Ook vragen veel eenzame mensen zich af of het wel reëel is wat zij van anderen verwachten. “Als zij hiermee hun hoge verwachtingspatroon kunnen verlagen, blijer zijn met kleine dingen en zich daardoor ook minder eenzaam voelen, lost dat dus ook een deel van de problematiek op. Wat eenzaamheid is tenslotte een emotie.”

Eigenwaarde
Vrijwilliger Ida Prins richt zich tijdens de chatgesprekken dan ook vooral op het zelfbeeld van mensen. “Ik merk dat dikwijls een gevoel van eigenwaarde ontbeekt, waardoor mensen zich schamen en angstig zijn. Met als gevolg dat ze zich sneller afsluiten voor anderen. Die spiraal moet worden doorbroken.”

Chatten met Humanitas-vrijwilligers is gratis en kan anoniem via www.hetluisterendoog.nl. De site is op 25 en 26 december bereikbaar van 12.00 uur ’s middags tot 22.00 uur ’s avonds.

Bron: Humanitas / Human.nl