‘Aantal gevallen van eerwraak kan toenemen’

‘Aantal gevallen van eerwraak kan toenemen’

‘Aantal gevallen van eerwraak kan toenemen’

De komende tijd zou het aantal gevallen van eerwraak in Nederland wel eens kunnen toenemen, stelt Tweede-Kamerlid Naïma Azough van GroenLinks.

In een reactie op de film ‘Eerwraak’ van de Humanistische omroep zegt Azough onder de indruk te zijn van de kracht waarmee veel jonge allochtone vrouwen zich ontwikkelen en het contrast dat dat geeft met veel jongens. 

Meer eerwraak
“Natuurlijk zijn er genoeg mannen die vrouwen en meisjes met respect behandelen”, vindt Azough. “Maar zoals je in deze documentaire ziet er zijn er ook veel die de ontwikkeling van de vrouwen niet kunnen bijhouden. Die meiden hebben ambities, studeren, werken, kortom, emanciperen zich en ontstijgen hun familie en hun mannelijke leeftijdsgenoten.” 

Ze is bang dat de kloof die hierdoor tussen de twee seksen ontstaat en de bijbehorende botsing met tradities en familie, kan leiden tot meer gevallen van eerwraak. “Daarom moeten we nu maatregelen nemen. Als emancipatie tot geweld leidt, moeten meiden in onze samenleving kunnen rekenen op bescherming.” Als voorbeeld geeft ze de moord op Zeynep, in juni in Alkmaar. “Haar ex-man kon niet hebben dat zij een geslaagd leven leidde.”

Niet alleen
Azough hoopt dat Seren Dalkiran en Yeter Akin, de vrouwen die in ‘Eerwraak’ worden geportretteerd vanwege hun strijd tegen eergeralateerd geweld, doorgaan met hun werk. “Maar ze kunnen niet in hun eentje een mentaliteitsverandering teweeg brengen”, beseft Azough.  “Deze moet gebeuren met lokale vrouwen- en jongerenorganisaties die goede toegang hebben tot bijvoorbeeld de Marokkaanse en Turkse gemeenschap.”

Blijf-van-mijn-lijfhuis
Na het zomerreces praat de Tweede Kamer over eerwraak. Azough belooft haar best te doen om het thema bovenaan de politieke agenda te houden. “We mogen niet dulden dat vrouwen die in een blijf-van-mijn-lijfhuis zitten, worden opgespoord door degene voor wie ze zijn gevlucht. Gegevens van bijvoorbeeld banken en verzekeringsmaatschappijen mogen absoluut niet meer bij daders en hun familie terecht komen. En niet alleen de moordenaar moet worden vervolgd, ook familieleden die medeplichtig zijn omdat ze druk hebben uitgeoefend. Hen straffen zal afschrikwekkend werken, want nog te weinig ziet men eerwraak voor wat het is: moord.”

Laffe daad
Het Kamerlid onderstreept nogmaals het belang voor een mentaliteitsverandering vanuit de verschillende gemeenschappen. “Mannelijkheid moet anders gedefinieerd worden. Zodat eerwraak als een laffe daad wordt gezien.”

Op de foto: Tweede-Kamerlid Naïma Azough.

Bron: Redactie Human.nl