‘Hang naar religie stort humanist in crisis’

‘Hang naar religie stort humanist in crisis’

‘Hang naar religie stort humanist in crisis’

Het humanisme heeft het moeilijk in haar plaatsbepaling naar religies, stelt dagblad Trouw vandaag. ‘De hang naar religie stort de humanist in een crisis.’

Het Humanistisch Verbond (HV) toont twee gezichten, stelt historicus Amanda Kluveld in het artikel. Kluveld zegt dat het HV leden werft door met een slogan te waarschuwen voor ‘de goden’, maar dat het tegelijkertijd bondgenootschap zoekt met de ‘vertegenwoordigers’ van diezelfde goden op aarde. 

Bijzondere ervaringen
Op de Universiteit voor Humanistiek is religie ‘populairder dan ooit’, meldt het artikel. Er is een leerstoel Bijzondere ervaringen ingesteld, studenten studeren af op zaken als ‘spiritualiteit’ en ‘transcendentie’ en er is een hoogleraar islam. 

Multireligieuze speeltuin
Rein Zunderdorp, HV-voorzitter en lid van het stichtingbestuur van de UvH, heeft daar geen problemen mee: ‘Wij informeren studenten op een brede manier, niet alleen over de humanistische levensbeschouwing, maar ook over religieuze levensbeschouwingen.’ Zunderdorp staat daarachter, ‘zolang de universiteit maar geen multireligieuze speeltuin wordt’.

Lees hier het artikel.

Bron: Trouw