Humanitas: ‘Ligia heeft me geleerd door te zetten’

Humanitas: ‘Ligia heeft me geleerd door te zetten’

Humanitas: ‘Ligia heeft me geleerd door te zetten’

Ahed vluchtte op jong leeftijd uit Koeweit naar Nederland. Nu zij een verblijfsvergunning heeft, probeert zij verder te wennen aan het leven in Nederland, met hulp van Humanitas Tandem Nieuwkomers in de gemeente Lansingerland.

Ahed
“Drie jaar geleden ben ik uit Koeweit naar Nederland gevlucht. In mijn eentje. Bij mijn ouders thuis was het niet veilig, ik werd onder meer van school gehouden.

Sinds ik een verblijfsvergunning heb, woon ik op kamers. Ik wist helemaal niet hoe dat moest, op jezelf wonen. Daardoor kreeg ik schulden. Toen ik bij de sociale dienst kwam op het gemeentehuis, vertelde ik over al mijn problemen en zei ik dat ik hulp nodig had. En zo leerde ik vrijwilliger Ligia van Tandem Nieuwkomers kennen.

Zij leerde me om te gaan met geld. Ik had nog nooit iets overgemaakt in mijn leven, dat had ik thuis niet geleerd. Dus ik had geen idee wat ik met de rekeningen voor de huur en andere vaste lasten aan moest. Ook wees ze me de weg naar de huisarts en motiveerde me om door te gaan met het opbouwen van mijn leven.

Toen ik hier net woonde, zag ik veel dingen best wel negatief. Als er een probleem was, dan gaf ik het op. Ligia heeft me geleerd om door te zetten, niet op te geven, ook als ik niet begrijp hoe het hier werkt. Ik heb me nu ingeschreven voor een opleiding tot tandartsassistente. Ik kan Ligia alles vertellen. Als ik dat doe, gebeurt er van binnen iets. Dan voel ik rust.”

Ligia
Als vrijwilliger bij Humanitas Tandem Nieuwkomers staat Ligia nieuwkomers op allerlei gebieden tijdelijk bij. Ze helpt ze met praktische dingen maar ook meer emotionele zaken komen aan bod.

“Jarenlang heb ik gewerkt in de ontwikkelingssamenwerking. Ik heb me daarna omgeschoold tot coach. Om daar ervaring mee op te doen, meldde ik me als vrijwilliger aan bij Humanitas. Ik begeleid nu twee gezinnen en Ahed.

Toen Ahed en ik elkaar ontmoetten, vond ik haar meteen aardig en open. Gaandeweg kreeg ik meer stukjes van haar levensverhaal te horen. Ik dacht al veel gezien te hebben in de wereld, maar dit was zo heftig. Het motiveert me om haar op weg te helpen in onze samenleving. We begonnen met praktische zaken, zoals haar schulden.

Samen zijn we bijvoorbeeld naar haar zorgverzekeraar in Rotterdam gegaan. Toen we daar toch waren, hebben we een bezoekje aan een stoffenwinkel gebracht. Ze keek haar ogen uit en wil misschien ook leren naaien. We zijn ook samen naar de dokter gegaan omdat ze veel last had van stress. Mijn steun is een mengvorm van praktische zaken regelen en emotionele steun geven. Ook wil ik haar graag laten zien wat er op creatief en sociaal gebied allemaal mogelijk is.

Het vrijwilligerswerk is intensief. Gelukkig kan ik veel van me af praten bij mijn partner. Het is voor mij een goede les in grenzen stellen. Maar ik doe het met liefde en wat verrijkt het mijn leven. Er komt nu een hele nieuwe ervaring bij. Laatst vertelde Ahed dat ze zich heeft opgegeven voor een opleiding tot tandartsassistente. Uit zichzelf. Wat was ik trots!”

Dit verhaal is overgenomen van www.humanitas.nl