Humanitas congres: thuisadministratie is maatwerk

deel-dag

Humanitas congres: thuisadministratie is maatwerk

Hulp aan mensen met geldproblemen is maatwerk. Om dat idee draaide het congres ‘Verschil moet er zijn’ van Humanitas Thuisadministratie op 25 november. De congresgangers konden hun licht opsteken bij boeiende toespraken en inspirerende workshops. En er kon ook gedanst worden.

De vrijwilligers van Thuisadministratie helpen mensen hun financiële administratie op orde te krijgen en te houden. Daarbij kiest het Humanitas-programma voor een persoonlijke aanpak. Juist omdat ieder mens anders is.

Waarom die aanpak van belang is en hoe dat er in de praktijk uit kan zien, konden honderden congresgangers in het Amersfoortse Leerhotel het Klooster horen. Tijdens het plenaire deel van de dag opende Humanitas-directeur Angelique van Dam het bal met een persoonlijk verhaal over een periode in haar leven toen ze er financieel niet goed voorstond. En hoe ze aan haar eetkamertafel daar vele gesprekken over voerde.

Programmamedewerker Thuisadministratie Tamar Strietman praatte als dagvoorzitter het programma aan elkaar.

Financieel specialist Eef van Opdorp, die onder meer bekend is van het televisieprogramma Uitstel van executie, liet haar gehoor op humoristische wijze zien hoe onlogisch ons brein soms met geldzaken omgaat. Waarom we wel om fietsen voor een tientje korting op een koffiezetapparaat van 40 euro maar niet voor eenzelfde korting op een elektrische fiets van 2000 euro. Ook deelde ze een persoonlijke anekdote over de aanschaf van een plastic stormtrooper bij een keten met huishoudelijke artikelen met lage prijzen. “Eenmaal thuis dacht ik: ‘Hè, had ik dit nodig?’ Maar doordat de prijs onder de pijngrens ligt, voel je je een dief van je eigen portemonnaie als je het niet koopt”.

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart stond op zijn beurt vooral stil bij het belang van vrijwilligers. “Het is fijn dat er vrijwilligers zijn die naast mensen aan de keukentafel gaan zitten om die grote tas met ongeopende brieven door te nemen. We hebben behoefte aan vitamine A: aandacht. Daarin spelen vrijwilligers een cruciale rol.”

De Liberiaanse acteur en vluchteling Bright O. Richards kreeg de luisteraars samen met een kora-speler eerst massaal aan het dansen voor hij de aanwezigen deelgenoot maakte hoe het is om als vluchteling in Nederland te maken te krijgen met alle regels en regelingen. “Als je hier aankomt krijg je te horen: ‘Wij gaan voor je zorgen’. Dan moet je wachten en tegen de tijd dat we weer voor onszelf mogen zorgen, zijn we bijna vergeten hoe dat moet. Daarom ben ik dankbaar dat er mensen zijn zoals jullie die ons helpen die overgang te maken. Zodat we ons thuis kunnen voelen.”

Het tweede deel van de dag was gereserveerd voor workshops over uiteenlopende onderwerpen als financiën en het puberbrein, laaggeletterdheid en financiële zelfredzaamheid en licht verstandelijke beperking en geldzaken. Peter van Zoeren, projectleider van Humanitas Get a Grip, gaf een workshop waarin hij uitlegde hoe Humanitas-afdelingen het programma voor jongeren met geldproblemen tot een succes kunnen maken.

Agoog interculturele psychosociale zorg Salima al Ayachi leidde een workshop over interculturele communicatie. Aan de hand van onder meer oefeningen en een quiz gaf zij inzicht het belang van goede interculturele communicatie. Een oefening over de vraag welke waarden je hebt meegekregen leverde een levendige discussie op over de verschillen tussen de Nederlandse cultuur die op het individu is gericht en andere culturen die de gemeenschap centraal stellen.

Picture of Famke
Famke

Ik ben Famke, een schrijfster die graag schrijft over het leven, onze samenleving en alles daartussenin. Volg mijn blogs voor een frisse blik op alledaagse thema's!

Alle berichten

Gerelateerde berichten