‘Je moet op je bek durven gaan’

‘Je moet op je bek durven gaan’

‘Je moet op je bek durven gaan’

In de zesde aflevering van dit seizoen van ‘De Vloer Op’ van de Humanistische Omroep maken acteurs Sieger Sloot en Tijn Docter hun entree. ‘Je moet op je bek durven gaan.’

In het improvisatieprogramma, dat voor het zesde seizoen wordt uitgezonden, worden doorgewinterde acteurs uitgedaagd om op de toppen van hun kunnen te spelen. Hun worden morele dilemma’s voorgelegd, over het eigenbelang en het nemen van verantwoordelijkheid voor je medemens.

Ingrijpen en stilleggen
Regisseur Peter de Baan  bereidt samen met Ger Beukenkamp en Floor Maas de opdrachten voor. Acteurs als Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma, Saskia Temmink en Mimoun Oaïssa werken vervolgens de scènes uit. Onvoorbereid, in het bijzijn van publiek. Tijdens de improvisaties kan de regisseur ingrijpen, het spel stilleggen en eventueel nieuwe acteurs inbrengen. 

Aangename spanning
In de zesde aflevering van dit seizoen maken Sieger Sloot en Tijn Docter hun entree. Beiden bekennen behoorlijk gespannen te zijn geweest voor de opnames. Toch viel het Sloot mee toen hij eenmaal op de vloer stond. "Eigenlijk vond ik de spanning heel fijn. En het is natuurlijk fantastisch om met mensen als Gijs Scholten van Aschat op het podium te staan."

Zich voorbereiden op de opdrachten kunnen ze niet. Maar Docter vindt wel dat het helpt om opiniebijdragen in kranten en op tv te volgen. "Veel opdrachten worden daaraan ontleend." 

Essentie van spelen
Sieger Sloot was vroeger overigens geen fan van improviseren. "Op de toneelschool dacht ik nog heel vaak dat ik het niet kon. Het wordt vaak gebruikt in de repetitieperiode voor stukken met een vaste tekst. En dat helpt enorm: tijdens de uitvoering kan ik die vrijheid dan nog steeds voelen. Dat is voor mij de essentie van spelen."

Ook voor Docter draagt het improviseren bij aan het ontwikkelen van karakters in zowel voorstellen met een vaste tekst als in ‘De Vloer Op’. "Maar je moet er wel voor op je bek durven gaan."

De zesde aflevering van ‘De Vloer Op’ wordt vanavond uitgezonden rond 22.40 uur op Nederland 2. Alle scènes en afleveringen, ook van voorgaande seizoenen, kunnen worden bekeken op www.devloerop.nl.

Kijk ook op de website van De Vloer Op voor de biografieën van Sieger Sloot, Tijn Docter en alle andere acteurs.

Op de foto: Sieger Sloot (links) en Tijn Docter in De Vloer Op

Bron: Redactie Human.nl