‘Met mijn computerkennis kan ik mijn land helpen’

‘Met mijn computerkennis kan ik mijn land helpen’

‘Met mijn computerkennis kan ik mijn land helpen’

Vier jonge asielzoekers van SAMAH vertrekken vandaag naar Kenia voor een uitwisselingsprogramma van Hhumanlink. De ervaringen die ze daar opdoen moeten hen dichterbij het verwezenlijken van hun droom brengen.

Aiah (23) kwam zes jaar geleden naar Nederland vanuit Sierra Leone, dat toen werd gedomineerd door een burgeroorlog. Afgelopen dinsdag kreeg hij zijn Nederlandse paspoort. Maar vergeten doet hij zijn land niet. “Ik volg een ROC-opleiding op ICT-gebied. Met mijn kennis over computers kan ik in Sierra Leone veel betekenen.” 

Kennis delen
Ook Mamoud (afkomstig uit Sierra Leone), Luis Pedro en Juliano (beiden uit Angola) houden zich bezig met hun land van herkomst. Ze hebben ieder plannen om er, wanneer ze genoeg ervaring hebben opgedaan, hun kennis te delen. Zo heeft Mamoud onlangs zijn opleiding sociaal werk afgerond en gaat voor een half jaar stage lopen bij een ontwikkelingsorganisatie in Sierra Leone.

De vier deelnemers, die als jonge asielzoekers naar Nederland kwamen, gaan met HHumanlink en SAMAH naar Kenia. HHumanlink is een samenwerkingsverband tussen Humanitas en ontwikkelingsorganisatie Hivos. SAMAH is de landelijke belangenorganisatie voor jonge asielzoekers. 

Dans en theater
In Kenia zullen de jongeren drie weken lang optrekken met leeftijdsgenoten van K-PAG, een organisatie die met dans en theater problemen aan de orde stelt. Hiv/aids is een van die thema’s en daar zal in deze periode de nadruk op liggen. 

“Als ze hun land in de toekomst willen helpen met opbouwen, is kennis over hiv/aids heel belangrijk”, vertelt Nicole van der Spek van SAMAH. “Daar waar zij vandaan komen, speelt de ziekte een grote rol.” In Kenia kunnen de deelnemers al zien wat voor effect dat heeft. Beter dan in Nederland, zegt Van der Spek. 

Seksuele voorlichting
Samen met de jongeren van K-PAG krijgen ze seksuele voorlichting en leren ze hun kennis over te brengen aan leeftijdsgenoten. Maar ook oefenen ze voor de voorstellingen van K-PAG. In het najaar komt de Keniaanse groep naar Nederland. Dan zullen ze gezamenlijk hun dans- en theaterkunsten vertonen. 

Ansichtkaarten
Aiah heeft ook een persoonlijk actieplan gemaakt voor zijn verblijf in Kenia. “Ik kan daar misschien computerles geven aan kinderen. En ik wil met anderen ansichtkaarten maken over hiv/aids.” Als hij terug is, wil hij zich richten op zijn studie en op het samenbrengen van de gemeenschap uit Sierra Leone in Nederland. Daarna is Sierra Leone aan de beurt. Hij heeft al plannen om Mamoud te helpen bij het opzetten van een jongerencentrum in de hoofdstad Freetown. 

Kijk voor het laatste nieuws op de weblog van de jongeren. Bekijk daar ook het filmpje over de voorbereidingen van de SAMAH-jongeren. Deze werd gemaakt in samenwerking met Human.nl 

Op de foto: Aiah

Bron: Redactie Human.nl